Premijer ZDK Fikret Plevljak u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Odlukom Generalne skupštine UN, prije osam godina, donesena je rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara. Na ovaj dan prisjećamo se žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu i podržavamo edukacione projekte o historiji holokausta, s ciljem spriječavanja svakog pokušaja ponavljanja genocida. Strašni podaci o ubijanju Židova, ali i drugih naroda, pa i samih Nijemaca, koji nisu mislili kao izopačeni umovi fašističke Njemačke, u toku Drugog svjetskog rata, trebaju biti opomena svima nama kako zločinački fašistički umovi ne smiju više nikada biti osnaženi da ovladaju dobrim ljudima.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta za građane naše domovine Bosne i Hercegovine i Zeničko- dobojskog kantona ima dodatnu dozu dubokog suosjećanja, jer se historija ubijanja nedužnih ljudi i naroda ponovila u nedavnoj prošlosti naše Bosne i Hercegovine.

Agresija na našu domovinu i genocid u Srebrenici iznova nas podsjećaju koliko niko od nas ne smije da zaboravi vrijednosti antifašizma, vrijednosti demokratije, vrijednosti jednog ljudskog života, života nedužnih ljudi, nedužnih naroda koji su stradali samo zato što su bili drugačiji, što su se drugačije zvali ili što su se drugačije molili jednom Bogu.

Zato, prisjetimo se žrtava holokausta, žrtava agresije na BiH, žrtava Srebreničkog genocida, budimo uz sve one koji će nepovratno nositi prazninu u svojim srcima zbog gubitka svojih najmilijih. Budimo oni koji će imati snage podsjećati na zlo fašizma, ali i još više i još upornije i na vrijednosti antifašizma, imati snage prenositi mladim naraštajima, da činiti zlo drugačijima po vjeri, naciji, po boji kože nije smisao življenja, nego da je stisak ruke i dobro djelo prema ljudima bit ovozemaljskih života.

Mi smo dobri samo onoliko, koliko dobra pružimo ljudima oko sebe.

S mojim iskrenim poštovanjem i uvažavanjem

PREMIJER

mr. sci. Fikret Plevljak, dipl. ing. s. r.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close