Neće biti trećeg entiteta

Javnost Bosne i Hercegovine već u maju mogla bi na uvid dobiti prijedlog promjena Ustava Federacije BiH na kojem je prošle sedmice počela raditi grupa pravnika.

Ekspertna grupa koju je imenovao američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) u četvrtak i petak održala je prvi sastanak i time praktično počela posao na izradi prijedloga preustroja većeg bh. entiteta.

Prvi sastanak

Grupu stručnjaka čine: Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Krešimir Zubak. U poslu im pomaže i njihov saradnik Zlatan Begić.

Dr. Kasim Trnka, eminentni profesor ustavnog prava, u razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da je cilj da se ponudi prijedlog političarima kako preurediti FBiH.

– Nema nikakvih zadatih parametara. Na prošlosedmičnom sastanku imali smo razgovor s ambasadorom Patrikom Munom. On nam je rekao da nema nikakvih ograničenja, ali da SAD ne bi prihvatio nikakve daljnje podjele, pogotovo treći entitet. To, za SAD nije rješenje – prenosi Trnka.

On ne očekuje da bi ekspertna grupa – u konačnici – mogla napraviti dokument koji bi zagovarao daljnje podjele, već “neki normalniji sistem”.

– U suštini, cijeli naš ustavni poredak lomi se između elemenata građanskog društva i elemenata nacionalne ravnopravnosti kojem je sada dodata presuda “Sejdić-Finci” koja zahtijeva poštivanje ravnopravnosti nacionalnih manjina. Sada treba naći model koji bi bio kombinacija zaštite građanskih i kolektivnih prava – pojašnjava dr. Trnka.

Prema njemu, to ne znači prihvatanje koncepta “konsocijalne demokratije”, te takav prijedlog smatra štetnim po BiH.

– Prijedlog da se demokratija stvara unutar dijela teritorija na kojem će se formirati nacionalna vlast i u tim okvirima razvijati demokratija, a elite će se na vrhu eventualno dogovarati o zajedničkim interesima, nije dobar za BiH. On vodi ka konfederalizaciji i daljnjim podjelama – ocjenjuje Trnka.

Najavljuje i da će ekspertni tim narednih dana imati vrlo široke konsultacije – od Parlamenta FBiH, preko Evropske komisije, nevladinih organizacija…

Rizik neuspjeha

– Na jedno mjesto skupit ćemo sve što se do sada čulo o reformi Federacije, a obići ćemo gradove po BiH i skupiti ideje s terena – kako su neki problemi praktično riješeni. Mi ćemo svake sedmice raditi po nekoliko dana na ovome da bismo do aprila imali koncept preporuka, a onda će se organizirati široka konferencija početkom maja.

Ako se na toj konferenciji barem u načelu prihvati naš prijedlog, krajem ljeta ponudit ćemo političarima na razmatranje – kaže Trnka.

Ističe da očekuje burne reakcije “sa svih strana” na prijedloge.

– Uvijek postoji rizik neuspjeha. I mi smo svjesni toga. Kad za 17 godina nije nađeno prihvatljivo rješenje, onda je jasno da smo pred vrlo teškim zadatkom. Nemamo iluzija da ćemo trpjeti kritike – kaže dr. Trnka.

Upitan do kada se može razgovarati o ovoj temi, ovaj ekspert ustavnog prava kaže da sve mora biti gotovo šest mjeseci prije održavanja izbora, dakle do aprila naredne godine.

Sastanak i s Fincijem

Trnka najavljuje da će se ekspertni tim sastati s velikim brojem ljudi i organizacija. Među njima planiran je i susret s Jakobom Fincijem kako bi se razgovaralo i o prijedlogu federalnog ustroja BiH.

Kazao nam je da USAID finansira aktivnosti, ali da ne zna koliki je budžet predviđen za ovaj projekt.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close