PolitikaZDK

Premijer Ganić i članovi Vlade ZDK posjetili Općinu Zavidovići

PREMIJER GANIĆ I ČLANOVI VLADE ZDKPOSJETILI OPĆINU ZAVIDOVIĆI

Obilazakopćina u Zeničko-dobojskom kantonu, premijer Mirza Ganić i ministri u Vladi ZDKnastavili su današnjom službenom posjetom Općini Zavidovići. Sa općinskimnačelnikom HašimomMujanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća RedžomSeferovićem, sasaradnicima, razgovarali su o dosadašnjoj saradnji dva nivoavlasti te projektima koji se realiziraju na području ove općine. U delegacijije bio i predsjedavajući Skupštine ZDK ĆazimHuskić.

“Razgovaralismo o svim otvorenim pitanjima vezanim za administraciju te realizacijiodređenih projekata. Konstatirali smo da je Vlada ZDK usmjerila značajan diofinansijskih sredstava za projekte na području općine Zavidovići, što potvrđujei realizacija na terenu”, kazao je premijer Ganić.

Najavioje nastavak ulaganja, prije svega u projekte razvoja infrastrukture, naglasivšida Vlada pored toga izdvaja značajna sredstva za boračku populaciju te mladekroz projekt stipendiranja i podršku zapošljavanju i samozapošljavanju.

Nasastanku je istaknuto kako općina Zavidovići ima specifične probleme uprivredi, s obzirom da je nekadašnji privredni gigant “Krivaja” bionosilac privrednog razvoja ove općine, te da treba tražiti prostora zazapošljavanje i razvoj u drugim oblastima, prvensteno u turizmu.

“Potenciralismo razvoj turizma i korištenje prirodnih ljepota kojima općina obiluje i kojetreba staviti u funkciju razvoja općine i privlačenja domaćih i stranihturista. Park prirode Tajan je jedan od najvećih potencijala i tu su već realiziranaodređena ulaganja, koja ćemo nastaviti i u narednom periodu. Istovremeno ćemozajedno tražiti rješenja za oživljavanje Krivaje i pokretanje drugihindustrijskih kapaciteta”, kazao je Ganić, pozvavšilokalnu administraciju da bude agilnija i da se prijavljuje na javne pozive zakorištenje podsticaja kroz programe koje implementira Vlade Zeničko-dobojskogkantona.

Posjetaopćini Zavidovići upriličena je napoziv općinskog načelnika, kao i prilikomranijih posjeta općinama Olovo, Vareš, Žepče i Tešanj.

Zahvalivšise na posjeti, načelnik Mujanović je naglasio kako općina Zavidovići dijeliprobleme većine drugih lokalnih zajednica u Zeničko-dobojskom kantonu, a to je,prije svega, odliv radne snage, koji trebaju zajedno rješavati svi nivoivlasti, kao i komunalne probleme od kojih je posebno naglašen problem odvozasmeća na Regionalnu deponiju Mošćanica u Zenici.

Pres služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close