Prekompozicija Vlade Zeničko-dobojskog kantona: Čeka se naredba iz centrale SDA

Nakon što je završena prekompozicija federalne, razgovaraće se i o mogućoj prekompoziciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u koju bi umjesto ministara iz DF-a trebali ući ministri koje će dati SBB, novi politički partner SDA i HDZ-a BiH. Miralem Galijašević, premijer kantonalne Vlade i predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, objasnio nam je da još nije dobio instrukcije iz centrale u vezi sa promjenama vlasti u ovom kantonu.

Nema uslova

– Informacije koje ja imam, a vezano za parlamentarnu većinu su informacije iz medija i razgovora sa centralom stranke. Dakle, u ovom momentu je aktuelno preslagivanje te većine u Federaciji. Mi nismo još dobili instrukcije u vezi sa kantonima. Vlada i Skupština ZDK-a rade u punom kapacitetu, bez obzira na to što se iščekuju promjene. Nemamo nikakve uslove ni kriterije po kojima bi se izvršila eventualna promjena većine, kazao je Galijašević.

Ukoliko dođe naredba iz centrale, dodao je, dužni su ispoštovati stavove vrha SDA, zaključke Predsjedništva stranke, i onog momenta kad do toga dođe, tražiće se jedan od načina kako da to urade. A, po njegovim riječima, aktuelna većina je funkcionisala dobro na nivou ZDK-a i “urađen je dobar posao”.

Ivo Tadić Iva, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a i prvi čovjek HDZ-a BiH u ovom kantonu, istakao je kako ovaj put sve ovisi uglavnom od dogovora SDA i SBB-a. Rekao je kako očekuje održavanje zajedničkog sastanka, a njegova stranka bi trebala otprilike ostati u paketu koji je već uspostavljen, dok će ostalo dogovoriti SDA i SBB.

– S obzirom na to da znamo šta nam je činiti u narednom periodu, očekujem da će se prekompozicija u narednim danima desiti i u Zeničko-dobojskom i ostalim kantonima. U ZDK-u možda već i na sjednici kantonalne Skupštine u utorak, 3. novembra. Ona nije vezana za ovo, ali do tada bi se trebalo sve znati. Premijer Galijašević ne bi trebao imati nikakvu dilemu u tome da objelodani novu parlamentarnu većinu u ZDK-u, istakao je Ćamil Zaimović, zastupnik u Skupštini ZDK-a i član Kantonalnog odbora SBBZDK-a.

Alma Kratina, predsjednica Kantonalnog odbora DFZDK-a, objasnila nam je kako trojica ministara u kantonalnoj Vladi rade normalno svoj posao.

– Mi zasigurno nećemo sami izići iz vlasti na razini Kantona gdje je koalicija uspješno funkcionisala. Mogu da smijene ministre, a mi, ako do toga dođe, nećemo praviti probleme. Inače, u Vladi ZDK-a nije bilo nikakvih opstrukcija od bilo kojeg ministra, nebitno iz koje stranke dolazio, niti preglasavanja. Uspješno se radi i puno toga je urađeno, zaključila je Kratina.

Raspodjela

Podsjetimo, SDA na nivou ZDK-a ima premijera (Galijašević) i pet ministara (Himzo Smajić – za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Fahrudin Čolaković – boračka pitanja, Nurđehan Šahinović – rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Mensur Sananović – obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Mirnes Bašić – za pravosuđe i upravu) – svi Bošnjaci, DF tri ministra (Goran Bulajić – za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Bojan Gvozdenović – zdravstvo, Hajrudin Žilić – unutrašnjih poslova) – dvoje Srba i jedan Bošnjak, a HDZBiH dva ministra iz reda Hrvata (Andrej Kajić – finansija i Zvonimir Anđelić – privrede). DF ima i predsjedavajuću Skupštine (Draženka Subašić), a SDA i HDZBiH njene zamjenike (Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić).

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close