-TopSLIDEBiHPrivreda

Prekogranična saradnja BiH-Srbija od velikog značaja za firme

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine sa partnerima Centrom za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-ENERGIS i Regionalnom Privrednom komorom Užice je uspostavila prekograničnu saradnju u okviru IPA programa na projektu “Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE”.

Projekt je od velikog značaja za firme iz BiH i Srbije jer za cilj ima jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u malim i srednjim preduzećima.

Saradnja između dvije komore uspostavljena je nakon što su napravljene procjene da firme Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga imaju zajedničke interese kada je u pitanju razvoj tržišta u tri sektora – metalskoj, prehrambenoj i drvnoj industriji.

– Projekat je startao od 1. jula i njegova implementacija će trajati dvije godine. Mapirajući preduzeća iz jedne i druge regije, shvatili smo da imamo potencijal, ali i da imamo iste probleme kao što je nedostatak kvalifikovane radne snage, te nam je vrlo bitno da kroz planirane aktivnosti radimo na rješavanju pomenute problematike. Veliki akcenat stavljamo i na razvijanje kulture poslovanja, što je ključno u današnjem vremenu, Almin Mališević, Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Predviđena je i saradnja s obrazovnim institucijama. Partneri u projektu su Tehnička škola iz Goražda i Tehnička škola u Požegi. One će raditi na novim programima edukacije koji će biti prilagođeniji tržištu, odnosno, firmama kojima su potrebni kadrovi.

– Vrlo je bitno spomenuti da društvena odgovornost projekta ogleda se u: edukaciji i prenosu iskustva i znanja u cilju lakšeg zapošljavanja na tržištu rada; zaštiti životne sredine kroz podsticanje razvoja zelenih inovacija i tehnologija; smanjivanju migracije stanovništva kao negativnog trenda Zapadnog Balkana u druge razvijene zemlje EU i svijeta,povećanju ličnih dohodaka zaposlenih a time i životnog standarda koji postaje bolji i kvalitetniji. Smatramo da zbog svega navedenog šira javnost je prepoznala značaj projekta, Danica Selaković, Regionalna Privredna komora Užice.
Projekt finansira EU preko IPA fondova prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014 – 2020. godina.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close