Preko 50 država u koaliciji protiv IDIL-a

NEW YORK – Ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry izjavio je da je do sada preko 50 zemalja odlučilo pristupiti koaliciji formiranoj s ciljem borbi protiv teroristčke organizacije IDIL, javlja Anadolu Agency (AA). Kerry, koji se nalazi u New Yorku povodom zasjedanja 69. Generalne skupštine UN-a, nakon sastanka sa iračkim predsjednikom Fuadom Masumom i ministrom vanjskih poslova Ibrahimom Al-Caferijem odgovarao je na pitanja novinara.
“Nećemo dozvoliti da nas ni geografski položaj niti granice onemoguće u našoj akciji protiv IDIL-a. Nećemo im dati mogućnost da pronađu skloništa za koja misle da mogu pobjeći od svoje odgovornosti. Polagat će račun za svoja prljava djela”, rekao je šef američke diplomatije.

Kazavši da u slučaju da se ostavi bez kontrole IDIL će pored Iraka i regije biti prijetnja mnogim zemljama, uključujući i SAD, Kerry je poručio da ovo nije rat SAD-a, nego da u njemu lideri trebaju biti zemlje regije.

“Do sada je preko 50 zemalja odlučilo pristupiti koaliciji za borbu protiv IDIL-a. U ovo su uključene i arapske zemlje koje su bile u vojnim intervencijama u Siriji”, kazao je Kerry, dodavši da iako pred sobom imaju dosta poteškoća biće učinjeno sve u borbi protiv IDIL-a.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close