Standard&Poor’s potvrdio rejting BiH, izgledi stabilni

Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgedima.
U obrazloženju ove agencije, navodi se da su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom ocjene kreditnog rejtinga ostali nepromijenjeni, saopćila je Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.
Standard&Poor’s smatra da bi poplave koje su se desile u ovoj godini mogle voditi ka smanjenju ekonomskog rasta, te do pogoršanja fiskalne pozicije i vanjskog duga.
Međutim, očekuje se da će BiH nastaviti dobijati značajnu međunarodnu podršku kako bi finansirala svoj deficit.
Standard&Poor’s takođe navodi da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, te da NPL (nekvalitetni krediti) blago rastu kao posljedica poplava i njihovog uticaja na domaćinstva i korporativni sektor.
Analitičari ove agencije navode da bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko bi bila primijećena povećana neizvjesnost u finansiranju vanjskog duga ili neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda.
Rejting bi mogao biti smanjen i za više od jednog stepena ukoliko bi došlo do odgađanja otplata zvaničnim kreditorima.
Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju bolje saradnje među entitetima i unapređenja njihovih odnosa s državnim institucijama, što bi postepeno omogućilo implementaciju reformi koje se ne bi oslanjale na međunarodni pritisak i političku uslovljenost.
To bi dovelo do jačanja poslovnog okruženja i vodilo ka održivom rastu i boljoj vanjskoj poziciji.
Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Duljko Hasić izjavio je za Agenciju Fena da je izuzetno pozitivno što je Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila kreditni rejting BiH, prvenstveno s aspekta potencijalnih investitora.
Hasić smatra da su na to, između ostalog, utjecale izmjene i dopune Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH koje bi uskoro trebale biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Drugi ključni razlog za potvrdu rejtinga, po Hasićevom mišljenju, jest što su bh. vlasti, i pored ogromnih šteta od majskih i augustovskih poplava, posvetile dužnu pažnju servisiranju vanjskog duga, koje nije došlo u pitanje.
Smatra da je značajno doprinijela i uloga valutnog odbora u BiH koji je u proteklom turbulentnom periodu uspješno usmjeravao ekonomiju i održavao monetarnu stabilnost, čime je smijenjen pritisak vanjskog faktora i ostavljen prostor za poticanje rasta, pogotovo rasta izvoza koji je ostvaren u ovom periodu.
– Ova ocjena je politički izazov za one koji će nakon predstojećih izbora voditi zemlju da načine iskorak o pitanju svih zastoja koji koče Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu – istakao je Hasić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close