Kakanj: Nezapamćen doček Amela Tuke u rodnom gradu

Nakon dočeka na sarajevskom aerodromu, emotivnog susreta sa Zeničanima, bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka stigao je večeras i u rodni Kakanj gdje ga je dočekalo hiljade sugrađanina ali i posjetilaca iz drugih gradova BiH.

Nezapamćen doček

Tuka je po treći put danas ostao bez teksta, a emocije koje nije mogao sakrti pokušavao je kontrolisati.

U okviru dočeka na kojem je, prema riječima organizatora, prisustvovalo 20.000 posjetilaca prisutnima se predstavio i pobjednik 9. sezone šoua Zvezde Granda, Haris Berković.

Valja istaći kako su u Kaknju uz sportsku legendu bili Tukini roditelji, Senad i Nermina, a doček je svoj vrhunac doživio spektakularnim vatrometom.

– Hvala vam svima što ste izdvojili svoje vrijeme i došli ovdje na doček. Nadam se da dok ste  sada uz mene dok sam na vrhu svijeta, da ćete biti moja podrška i kada to ne bude tako, što će mi biti još značajnija podrška – kazao je Tuka u svom obraćanju.

Tuku od 22. do 30. avgusta čeka Svjetsko prvenstvo u atletici koje se održava u Pekingu.

O atletskoj karijeri

U čarobni svijet atletike ušao je 2009. godine, na inicijativu zeničkog trenera profesora Halida Sedića. Tada je bio učenik četvrtog razreda Srednje škole u Kaknju. Drugo polugodište dolazio je ujutro vozom na trening, a poslijepodne išao u školu. Trenutno je apsolvent Mašinskog fakulteta u Zenici.

Historijska medalja, bronza sa mlađeg seniorskog EP  /U 23/ od prije dvije godine u finskom Tampereu otvorila je put ka zvijezdama za Amela Tuku. Srušio je deset godina star rekord Tuzlaka Jasmina Salihovića (1:48,10) koji je godinu ranije, na seniorskom SP-u u finskom Helsinkiju, trčao 1:48,31.

U 2013. godini u kojoj je promijenio trenera i nastavio trenirati pod palicom Đanija Gidinija (Gianni Ghidini), pod čijim je vodstvom i ušao u krug najvećih svjetskih srednjoprugaša, Tukin uspjeh je fascinantan.

Prošlu godinu okončao je sa 1:46,12 i šestim mjestom na Evropskom prvenstvu u Cirihu, a ove sezone potpuno je eksplodirao – 1:44,19 (1. jula), 1:43,85 (11. jula) i 1:42,51 (17. jula). Tako je u samo tri godine vlastiti rezultat popravio za čak 5,80 sekundi, a ovogodišnja fenomenalna serija počela je na međunarodnom mitingu u Salzburgu, zatim slijedi nastup i pobjeda u Bakuu, na Prvim evropskim igrama. Pobjeda na 20. međunarodnom mitingu u slovenskom Velenju sa fantastičnim vremenom 1:44,19  predstavlja i novi bh. rekord, ali i treći najbolji ovosezonski rezultat evropskih srednjeprugaša.

Atletičar Amel Tuka u Madridu je na Grand prixu postigao novi bosanskohercegovački rekord na 800 m, kada je istrčao vrijeme 1:43,84 ostvarivši prvo mjesto, što je ujedno lični rekord i najbolji rezultat u Europi, a sedmi na planeti. Pobjedu u ovoj trci posvetio je Srebrenici, čime je još jednom iskazao veliku ljubav prema svojoj domovini BIH.

Nakon senzacije u Monaku, gdje je u svom debitanskom nastupu trijumfovao u fantastičnoj utrci Dijamantne lige na 800 metara i postavio novi rekord bih sa 1,42,51, 17.jula, naš reprezentativac Amel Tuka  vratio se u italijansku Veronu gdje je nastavio trenažni proces.

Kako je navikao brojne poštivaoce njegovog bavljenja atletikom samo na pobjede, trijumf na mitingu u švicarskoj Belinconi bio je očekivan.

 

Autor: D. PAŠALIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close