Prehrambeni sektor BiH otporan na krizu

Prehrambena industrija u BiH se pokazala prilično otpornom na udare svjetske ekonomske krize, jer od 2008. godine bilježi snažno povećanje izvoza, solidan rast prihoda uz neznatan pad broja zaposlenih.
Pokazao je to godišnji benchmaking izvještaj Udruženja poslovnih savjetnika u BiH – LESPnet, koji je obuhvatio sektor malih i srednjih preduzeća koja imaju prihod do 50 miliona evra i zapošljavaju do 250 radnika.
Iako je uvoz proizvoda prehrambenog sektora daleko veći od izvoza domaćih proizvoda, u periodu od 2008. do 2012. godine primjetno je povećanje plasmana na strana tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 12,6 odsto. Naime, sa početnih 409 miliona KM izvoz je narastao je na 657 miliona KM ili za 60 odsto.
“Ovo povećanje je rezultat značajnog rasta izvoza u mesnoj, mliječnoj industriji i djelatnosti proizvodnje osvježavajućih pića i sokova”, ističe se u izvještaju.
Uvoz je istovremeno porastao za 15 procenata, odnosno sa 1,8 milijardi KM u 2008. godini, na 2,1 milijardu KM u prošloj godini. BiH je lani najviše uvezla mesa i mesnih prerađevina, zatim, mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, kakaoa, čokolade i slastičarskih proizvoda, piva te osvježavajućih pića i mineralne vode.
Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i jedan od autora izvještaja, je na prezentaciji kazao da stanje u prehrambenom sektoru i nije tako loše kada se uporedi sa Hrvatskom i Srbijom.
Iako naši susjedi imaju daleko jaču prehrambenu industriju, analiza je pokazala da ukupan prihod bh. sektora u periodu krize bilježi veću stopu rasta. Naime, prihod preduzeća iz prehrambene industrije BiH je u periodu od 2007. do 2011. godine povećan za 24,4 odsto (sa oko 2,3 na 2,86 milijardi KM), u Hrvatskoj 9,5 odsto, a u Srbiji za četiri procenta.
Hadžić ukazuje da naša preduzeća, takođe, imaju veći nivo neto profitne marže (odnos neto profita i prihoda), kao osnovnog pokazatelja uspješnosti poslovanja. Neto profitna marža bh. firmi iznosi solidnih 2,93 odsto, u Hrvatskoj 0,63 odsto, dok u Srbiji imaju negativnu maržu od 0,18 odsto.
Pored toga, kako se navodi, globalna kriza nije imala veći uticaj i na zaposlenost u analiziranoj privrednoj grani. U BiH se u periodu 2007 – 2011. godina bilježi smanjenje broja radnika od tek 1,6 odsto (sa 19.321 na 19.003), u Hrvatskoj je ostao na istom nivou, dok je u Srbiji evidentiran pad broja radnika za čak 13,6 odsto.
Ono što ne ide u prilog bh. firmama je, pak, nepovoljan pokazatelj odnosa ukupnog duga i kapitala koji otkriva njihovu finansijsku slabost.

Vasić: Sumnjiva analiza

Nemanja Vasić, vlasnik mesoprerađivačkog preduzeća “Trivas” iz Prnjavora i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, izrazio je, pak, sumnju u rezultate navedene analize.
“Nemoguće je da je prehrambeni sektor BiH tako dobro podnio krizu, o čemu svjedoče i informacije Privredne komore RS i Spoljnotrgovinske komore BiH. Moguće je da su pojedine djelatnosti bile nešto uspješnije, poput mljekarstva, ali generalno nije bilo pozitivnih kretanja”, smatra Vasić, pišu Nezavisne.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close