Pregovori o TIPP- u zapeli na sudu za rješavanje sporova

Evropska unija je u srijedu predložila poseban sud za rješavanje sporova koji proizlaze iz ogromnog trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, umjesto široko kritiziranog tribunala koji želi Washington.

Mnoge članice EU i Evropski parlament strahuju da sistem sa američkom podlogom omomogućuje velikim tvrtkama da prisile vlade da promijeni zakone, potkopavajući demokratski nadzor javne politike.

Povjerenik EU za trgovinu Cecilia Malmstroem rekla je da postoji ogromno nepovjerenje javnosti o pitanju koje koči napredak u pregovorima o masivnom sporazumu o partnerstvu u transatlantskoj trgovini i ulaganjima (TTIP).

“Postoji temeljni nedostatak povjerenja javnosti u starom modelu”, kazala je Šveđanka Malmstroem na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.
“Ono što smo mi predlažemo za TTIP je sistem (koji) … bi bio predmet demokratskih načela i javnog propitivanja.”

Malmstroem je prvi put iznijela prijedlog u maju nakon što je poraslo protivljenje prema TTIP-u, ali to nije bilo dovoljno za sumnjive evropske parlamentarce, koji su u julu osudili sistem rješavanja sporova investitora i država (ISDS) koji je rutinski uključen u pakt o slobodnoj trgovini.

EU je provela veliku anketu prošle godine kojom je utvrđen rašireni javni skepticizam prema TTIP-u, a posebno ISDS-u s najjačom opozicijom u ključnoj državi Njemačkoj.

ISDS bi trebao štititi investitore koji se boje da lokalni zakoni, kao što su zdravstveni i sigurnosni propisi, mogu kršiti trgovinski sporazum i ugroziti njihova ulaganja.

Protivnici, međutim, tvrde da se time omogućuje da komercijalni interesi prisile vlade da promijene zakone po nalogu privatnih interesa.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close