“Don” Milo Đukanović i Crna Gora u NATO paktu – Već je odlučeno?

Bijela kuća je prije dva dana objavila da bi Sjedinjene Države, ako se nastave reforme u Crnoj Gori i poveća narodna podrška za članstvo Savezu, mogle u prosincu pozvati Crnu Goru da se pridruži NATO-u, navodi se u priopćenju nakon telefonskog razgovora američkog potpredsjednika Josepha Bidena s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

(altermainstreaminfo.com.hr)

“Potpredsjednik je rekao premijeru da Sjedinjene Države podržavaju članstvo Crne Gore u NATO savezu, pod uvjetom da Crna Gora nastavi reforme i ojača narodnu podršku za pristupanje”, stoji u priopćenju.

Biden je rekao Đukanoviću da će pod uvjetima daljeg napretka u tim sektorima Washington biti spreman da  Crnoj Gori tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza u prosincu pošalje poziv za članstvo.

“Potpredsjednik i premijer su se složili da bi članstvo Crne Gore u NATO savezu učvrstilo Crnu Goru u euroatlantskim institucijama, promoviralo veću regionalnu stabilnost na Balkanu i pokazalo kredibilitet NATO-ove politike otvorenih vrata”, navodi se dalje u priopćenju.

Biden je pohvalio Đukanovića za napore Crne Gore u napretku sektora odbrane, informacijskih djelatnosti i reformama u području vladavine prava, te ga pozvao na napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Što se organiziranog kriminala tiče, to Đukanoviću vjerojatno ne bi trebalo predstavljati veliki problem, osim što bi morao krenuti od sebe i od istrage u Bariju, veza s mafijaškom organizacijom Sacra Corona Unita, pojasniti “nedoumice” oko operacije “Montecristo” i kako se u Švicarskoj pratio trag milijarde dolara zarade od ilegalne preprodaje cigareta, ili “Montenegro Connection”, istrage koja prati krvavi trag likvidacija u kojima su živote izgubili Goran Žugić, Darko Raspopović, Baja Sekulić, Orazio Porro, Duško Jovanović, Ivo Pukanić,…. Sve navedeno je dobro poznato i Bidenu i američkoj  administraciji, a dokumentirano je od strane istraživačkih novinara centra Public Integrity.

Izgleda da je Đukanović na svom dugom putu u kojem je uživao apsolutnu vlast postao marioneta koja u svakom trenutku može završiti iza rešetaka, a u životu ga još samo drži odanost Zapadu i obećanje da će Crnu Goru pod svaku cijenu ugurati u NATO savez. U suprotnom je, kao u stripu Alan Ford, dovoljno da “Broj Jedan” odluči posegnuti za svim dokazima protiv njega i njegovih suradnika, što bi bio kraj njegove osobne slobode i političke karijere. Stoga je logično zaključiti da se Đukanović, sve i kada bi htio, ne može ponašati drugačije.

S druge strane, akademik Matija Bećković smatra da je Crna Gora već u NATO savezu i zaključuje da budućnost te države više i ne ovisi o njoj. Građani, po svemu sudeći, i neće imati priliku da se o tome izjasne, dok crnogorski mediji naveliko bruje prenoseći američku podršku članstvu ove zemlje u NATO-u.

Crnogorski mediji na sva zvona objavili su da je američki potpredsjednik Joe Biden podržao ulazak Crne Gore u NATO. Premijer mu se zahvalio na podršci, pažnji i razumijevanju značaja euroatlantske perspektive. On očekuje da će na ministarskom sastanku NATO saveza u prosincu biti postignut konsenzus o upućivanju poziva Crnoj Gori za članstvo, za agenciju Sputnik piše Senka Miloš.

Samo dan nakon priopćenja Bijele kuće je u parlamentu Crne Gore počela je vanredna sjednica na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Deklaracije o podršci integraciji u NATO. Opozicija smatra da je deklaracija samo novi igrokaz na palubi broda koji tone.

“Ne sadrži ni najavu da ćemo u Crnoj Gori o tom pitanju organizirati referendum. Deklaracija neće impresionirati one kojima je namijenjena, NATO članice i dužnosnike, obzirom da oni jako dobro znaju da je u parlamentu drugačije raspoloženje nego među građanima. Po ustavu je imaju pravo usvojiti, ali je za nas iz opozicije nedopustivo da tako krupnu povijesnu  političku odluku donesu predstavnici naroda u parlamentu, bez obveze da se konsultiramo s onima koji su nas birali”, kaže za Sputnikposlanik DEMOS-a Goran Danilović.

Danilović ističe da deklaracija ima samo dnevnopolitičku vrijednost, jer je jedna od rijetkih tema oko koje se vladajuća većina slaže.

Nakon razgovora Đukanovića i Bidena je “Pokret za neutralnost Crne Gore” izdao priopćenje u kome navodi da ga oni nisu razumjeli onako kako ga je predstavila vladina administracija. Između redova vide poruku da Crna Gora nije u potpunosti ispunila sve uvjete i da poziv za ulazak u NATO ove godine neće stići.

Prema podacima “Pokreta za neutralnost Crne Gore” (MNMNE), više od 51 posto građana ne želi da zemlja uđe u savez, a 82 posto se zalaže za to da odluka o ulasku mora dobiti zeleno svjetlo na referendumu, kaže Vladislav Dajković.

“Često im je glavna parola kod reklamiranja NATO saveza da smo sami i ugroženi, da imamo susjede koji pretendiraju na naš teritorij. Ja ih samo pitam od koga smo ugroženi kad smo uglavnom okruženi NATO zemljama. Imamo Hrvatsku i Albaniju koje su članice, Kosovo koje je protektorat, Srbiju koja je nedavno potpisala sporazume s njima, Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku i Italiju preko mora. Oni su svi u NATO-u, od koga smo to uplašeni ili smo zapravo uplašeni od NATO-a”, pita Dajković.

Opasnost nam prijeti ako uđemo u NATO, dodaje on i podsjeća na slučaj hrvatskog državljanina koga je ISIL pogubio samo zato što je njegova zemlja sudjelovala u napadima na Islamsku državu kao članica NATO-a. Treba dodati da Hrvatska jest formalno članica američke koalicije u navodnoj borbi protiv ISIL-a, ali nije provodila borbene operacije.

S druge strane, akademik Matija Bećković smatra da je Crna Gora odavno ušla u NATO i da sada od američkih zvaničnika dobiva formalnu potvrdu da je neko pitao hoće li ili neće da uđe u savez. Crna Gora gubi ono što je davno izgubila kad je odustala od svoje povijesti i kulture, kaže akademik Bećković.

“Ja se nadam da je to u što su se oni upustili nemoguće ostvariti i da će se zaustaviti na tom putu bez povratka. Oni su zbog vlasti poništili Crnu Goru i prepustili je drugima, tako da je ostala jedino kao teritorija, a i to će biti ugroženo. Najviše mi smeta što Srbija kaže da nikada u povijesti nisu bili bolji odnosi između Srbije i Crne Gore, i to sada kad Crna Gora poništava svoj srpski identitet”, kaže Bećković.

Budućnost Crne Gore više ne ovisi o njoj, zaključuje Bećković.

Hoće li će vlada Crne Gore zaobići volju građana? Uostalom ako do referenduma i dođe, to će biti samo privid demokracije. Što očekivati u demokratskoj zemlji gdje su neprekidno 25 godina na vlasti ista stranka i aktualni premijer/predsjednik, čiji je put od Gazimestana do euroatlantskih integracija obilježilo i NATO bombardiranje Crne Gore u kojem su stradali nevini ljudi.

U svakom slučaju, ulazak Crne Gore u NATO savez će vjerojatno biti prvi put u povijesti te zemlje da se u potpunosti odriče suvereniteta kojega je nakon stoljeća borbi među prvima stekla još na Berlinskom kongresu 1878. godine. Jedina mogućnost da Crna Gora opstane kao suverena i potpuno neovisna država jest izlazak na referendum i da građani odluče o tome žele li ili ne žele biti dijelom NATO pakta, iako zbog atlantističke medijske kampanje u tijeku i sam ishod referenduma postaje upitan.

Izvor: Crna Gora u NATO — Zna se tko odlučuje / “Pokret za neutralnost Crne Gore” / MNMNE /  Montenegro Conection – Public Integrity

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close