Predstavnički dom BiH: Dodik spasio Lagumdžiju!

Počela je sjednica Predstavničkog doma Državnog parlamenta na kojoj će se i odlučivati o inicijativi Kluba SBB-a za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije (SDP), koja se temelji  zahtjevima naroda izraženim na masovnim protestima te ogromnom nezadovoljstvu građana radom vlasti koju on predvodi, a koja je iskazana na svim plenumima održanim nakon 7. februara. Također, zatražena je i smjena ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića (SDP) zbog antiustavnog rušenja Oružanih snaga BiH.

 Zbog Lagumdžijine i Osmićeve fotelje SDP najavljuje blokadu državne vlasti!

Zamjenik predsjedavajućeg Denis Bećirović (SDP) zatražio je pauzu od 15 minuta apelirajući na Klub SBB-a da povuče inicijativu zbog, kako je naveo, novonastalih oklonosti u vezi sa poplavama.

Također, kazao je da su ostala tri mjeseca do izbora, te da su poznate procedure smjenjivanja državnih ministara. Bećirović je najavio da će smjenom Lagumdžije i Osmića doći do povlačenja i ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića (SDP), te zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara (SDP). U tom slučaju bi SDP, prema onome što je najavio, dodatno narušio rad izvršne vlasti u BiH.

– U Zajedničkom kolegiju nećemo imati nijednog Bošnajka. Trebamo li doći do ove situacije? Razumijem kolege iz SBB-a, jer takve okolnosti nisu bile  u momentu pokretanja incijative – kazao je Bećirović.

 

Đugum: Najavom povlačenja iz vlasti, SDP ucjenjuje Parlament BiH!

Šef Kluba SBB-a Mirsad Đugum u potpunosti je odbacio argumentaciju Denisa Bećirovića (SDP) kazavši da ne stoje navodi da će smjenom Lagumdžije doći u pitanje i donatorska konferencija, kazavši da je za nju odgovoran predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande (HDZBiH).

– Ako se misli da će SDP spasiti zemlju na donatorskoj konfereciji, to je pogrešno. Proces smjene se svakako ne može obaviti do 16. jula kada je donatorska konferencija zakazana – kazao je Đugum.

Upitao je zašto SDP u ovom periodu nije predložio postavljanje novog ministra sigurnosti BIH iz redova SDP-a, kako ne bi bilo upitna zastupljenost Bošnjaka u Vijeću ministara.

– Upzorenja da će SDP povući sve ministre su neodgovorna prema svojim biračima i prema građanima, a u jednom obliku i ucjena prema Parlamentu. Mi sigurno nećemo na to pristati. Ovdje su 42 poslanika koji će dati svoje mišljenje o tome

Nije u redu da se politika Parlamenta ili Vijeća ministara personalizira – kazao je on.

Đugum je predložio da se s dnevnog reda skine inicijativa o smjeni ministra Osmića, s obrazloženjem da SBB, kao stranka koja konstruktivno djeluje, ne želi dovesti do situacije da Vijeću ministara ne nedostaju ministri iz reda bošnjačkog naroda. Zbog toga je naglasio da SDP treba predložiti ministra sigurnosti kako bi se omogućio rad Vijeća ministara u slučaju smjene Lagumdžije. Istakao je da je SBB ovo još jučer predložio na sjednici Kolegija Doma.

Replicirao mu je šef Kluba SDP-a Saša Magazinović koji je inicijativu opisao impotentnim političkim pokušajem vođenja predizborne kampanje.

– Impotentnost je u tome što 12 mjeseci nije bilo formirano Vijeće ministara zbog kalkulacija u pozicijama. Onda smo imali tri rekonstrukcije Vijeća ministara. SDP zastupa pesonalizaciju politike, a to je jasna poruka svima. Odgogovornst je upravo na SDP-u i izvršnoj vlasti – odgovorio mu je Đugum.

Nakon toga, počela je rasprava o inicijativi Kluba SBB-a za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije (SDP). Đugum je pojasnio da se inicijativa za smjenu Lagumdžije oslanja na jasnim zahtjevima građana na masovnim protestima 7. februara zbog lošeg rada vlasti.

Šef Kluba HDZ-a BiH Mato Franjičević je iznio stav svog kluba kazavši da „svaka incijativa za rekonstrukciju bi morala zadovoljiti dva preduvjeta.

-Prvi je da se osigura da nakon rekonstrukcije Vijeća ministara BiH postoji jasna parlamentarna većina. A drugi je da se osigura jasan nacionalni legitimitet. Zbog toga će HDZ-a biti i kada je riječ o ovoj rekonstrukciji biti principijelan – kazao je Franjičević.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić zdušno je branio Lagumdžijinu funkciju kazavši „nije ovaj dom zadužen da ga vrednuje Lagumdžiju kao neljubimca građana, nego kao ministra vanjskih poslova“.

Promptno mu je odgovorila poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević.

-Zbunjena sam Kalabićevom diskusijom. Pa 24. avgusta prošle godine je bila SNSD-ova inicijativa za smjenu Lagumdžije. Klub poslanika SNSD-a je tada napisao da trenutno ne postoji većina iz FBiH za njegovu smejnu, pa su najavili da će se to desiti kada bude većina.

Evo imamo većinu u FBiH, zašto ne ne obezbijedimo i većinu u RS. Je li možda Lagumdžija dao saglasnost za Južni tok? Da li je premijer FBiH Nermin Nikšić prestao da blokira mehanizam koordinacije? Onda podržavam da se Lagumdžija promijenio i treba da ostane – kazala je Pandurević.

Šta je rekao Sarajlić

Poslanici SNSD-a Milorad Živković, Drago Kalabić, Lazar Prodanović, Slavko Jovičić, Dušanka Majkić redaju se u odbrani Lagumdžijine fotelj.

Majkić je čak apelirala na SDA da ne podrži smjenu Lagumdžije kazavši da bi došlo do sunovrata u radu vlasti?!

Šef Kluba SDA Asim Sarajlić rekao je da će njegov klub podržati Lagumdžijinu smjenu iz svojih razloga ne ulazeći u to kako je uopće Lagumdžija vodio vanjsku politiku, te kako je sarađivao sa Predsjedništvom BiH

– Neću elaborirati razloge SDA. U ovom mandatu je jako puno bilo ponuda o kojima je SDP govorio. Znamo i kako je sve krenulo – kratko je rekao Sarajlić.

Geneza događaja

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević iznijela je genezu događaja od augusta do oktobra 2012. godine kada je lider SNSD-a Milorad Dodik u više navrata tražio Lagumdžijinu smjenu.

Dodik je, kazala je Pandurević, citirajući njegove izjave, tada žestoko insistirao na smjeni ministra vanjskih poslova navodeći kako je prekršio Ustav BiH, pa čak i počinio krivično djelo, glasajući o Rezoluciji UN-a.

– A onda je Dodik počeo izjavljivati da ima prešutni dogovor sa SDP-om, pa smo od njega mogli čuti da nastavlja sarađivati sa SDP-om. Gospodine Lagumdžija, kažite nam šta ste to uradili – upitala je Pandurević prisutnog ministra vanjskih poslova BiH.

Bojićev odgovor SNSD-u

Poslanik SDS-a Borislav Bojić reagirao je na salve optužbi poslanika SNSD-a na račun njegove stranke.

– Da ste najbolji na svijetu treba vas smijeniti. Ma da ste posađeni u posebnih saksijama, vas jednostavno treba smijeniti i svima će biti bolje – kazao je Bojić.

Poslanik HDZ-a BIH Niko Lozančić eksplicitno je rekao da njegov klub neće podržati incijativu za smjenu Lagumdžije, kazavši da je štetna po interese BiH, a ne po bilo čije lične interese.

Na niz zamjena teza iz SDP-a i SNSD-a reagirao je šef Kluba SBB-a Mirsad Đugum kazavši da se stalno skreće s teme, jer „ste se pripremili da obrazložite nečiji rad, a ovdje se nije radilo o radu Vijeća ministara, već o jasnim zahtjevim građana“.

Lagumdžijino cinično obraćanje

Poslanicima se obratio i sam Lagumdžija, koji je kazao da na pitanje šta je radio odgovara „bavio sam se najvećim problemom u ovoj zemlji“.

– Ukoliko poslije današnjeg glasanja imate 22 čovjeka spremnih da odmah naprave rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mi svi iz SDP smo spremni da vam to prepustimo – kazao je on.

Lagumdžija je iskoristio vrijeme da govori o poplavama koje su zadesile BiH. Pozvao je sve da se u narednih 100 dana takmiče u tome šta će ko uraditi.

-To što je neko htio da mi opali političku šamarčinu, hvala Bogu, narod nam je svima 7. februara opalio šamar pa i meni. Ko je ovdje za degeneka, vidjet ćemo? – kazao je Lagumdžija.

U toku je pauza.

Sarajlićeva poruka

Poslanik SDA Asim Sarajlić u izjavi za novinare Lagumdžiju je opisao kao najvećeg krivca za krizu i nestabilnu bh. političku scenu koju je prouzrokovao. Spočitao mu je da je još od prvih postizbornih poruka političku scenu pretvorio u rašomonijadu.

-Lagumdžija će pretrpiti kritiku javnosti i birača na predstojećim izborima. SDA je za njegovu smjenu jer se tako krug rekonstrukcija i smjena koje je on pokrenuo konačno zatvara njegovim smjenjivanjem – kazao je Sarajlić.

Obavljeno glasanje

Nije izglasana smjena Lagumdžije na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Za smjenu je glasalo 13 poslanika, pet ih je bilo suzdržano, a 18 protiv.

Nezvanično saznajemo da su za smjenu glasali poslanici SBB-a, SDS, SDA, dok su poslanici SNSD-a i SDP-a, te poslanik NSRzB Mladen Ivanković Lijanović bili protiv. Suzdržani su bili poslanici HDZ-a BiH i SBiH.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close