Predstavnici NS BiH obišli smještaj reprezentacije u Brazilu – Sušić zadovoljan viđenim

Jučer su u Guaruji predstavnici NS/FS BiH, generalni sekretar Jasmin Baković, selektor Safet Sušić, sekretar stručnog štaba Elmir Pilav i portparol Slavica Pecikoza prisustvovali sastancima sa delegacijom Gradske uprave, te obišli smještajne kapacite „Casa Grande“ i trening centar našeg tima, koji je još u izgradnji, te održali zajedničku press konferenciju.

Gospođa Maria-Eunice Grotzinger zadužena u Gradskoj upravi Guaruje za sva pitanja vezana za Svjetsko prvenstvo, poželjela je dobrodošlicu i naglasila na im je zadovoljstvo što je naša selekcija odabrala baš njihov grad za svoju bazu.

„Velika nam je čast da ste ovdje, znamo da ste prvi put na Svjetskom prvenstvu i mi ćemo učiniti sve kako bi vam boravak u Guaruji bio nezaboravan. Mi se pripremamo sa ozbiljnošću da vas ugostimo i da na najbolji mogući način približimo naše dvije zemlje. Ovdje pripremamo jednu kampanju pod nazivom „Bosna i Hercegovina u Brazilu“ i želja nam je da saznamo što više o vašoj zemlji, vašim igračima, kulturi, itd., a posebno, jer ova kampanja nije samo regionalna, već nacionalna i internacionalna. U okviru tog projekta planirali smo da posjetimo Vašu zemlju, da dođemo u Sarajevo i uspostavimo bliže kontakte sa Vašom zemljom.“

Generalni sekretar Jasmin Baković se zahvalio na toplom prijemu i dobrodošlici i dodao: „Sretni smo što smo u prijateljskom Brazilu i što ćemo biti smješteni u prelijepoj Guaruji. Vjerujem da ćemo ovdje provesti 20 nezaboravnih dana i da ćemo ostati i nakon grupne faze, te da ćemo imati sve uslove za rad i boravak. Ovo je takođe prilika za promociju naše zemlje, ali sam ubijeđen da ćemo steći i mnogo prijatelja koje ćemo moći ugostiti i u BiH“.

Selektor Safet Sušić je zadovoljan smještajnim kapacitetom i drugim sadržajima koje nudi kompleks „Casa Grande“, ali je na sastanku posebno istakao: „Mi nismo kao druge reprezentacije, ovdje ću u junu dovesti 23 momka sa sobom, šarmantna i lijepo vaspitana. I siguran sam da će se nakon našeg odlaska lijepo pričati o njima i nama kao reprezentaciji i zemlji.“

Nakon ovog sastanka upriličena je posjeta trening kampu, koji još nije završen, a prema riječima domaćina, trebalo bi da bude u funkciji od 14. aprila.

Gradonačelnica Maria Antonieta de Brito i njen zamjenik Duino Verri Fernandes, zajedno sa drugim gradskim zvaničnicima su dočekali delegaciju Saveza i objasnili u kojoj fazi su radovi.

Gradonačelnica nije krila oduševljenje činjenicom da smo izabrali ovaj grad za bazu bh tima i istakla spremnost za saradnju uz konstataciju da ćemo na raspolaganju imati svu neophodnu domaću logistiku.

„Čast nam je da u našem gradu imamo jednu ovakvu reprezentaciju i budite uvjereni da vas primamo otvorenog srca i sa radošću“, izjavila je Gradonačelnica. Ona je dalje dodala: „Sve snage smo usmjerili kako bi radovi na stadionu bili završeni na vrijeme, svjesni smo da se samo velikim radom može postići uspjeh, ali mi smo kao i vi narod koji voli da sanja, a naš san je da sport, odnosno fudbal ujedini Brazil i Bosnu i Hercegovinu.“

Ovu posjetu pratilo je 8 TV ekipa i oko tridesetak novinara koji su na press konferenciji željeli znati kakva su nam očekivanja na SP, koliko ljudi će biti u delegaciji, kad dolazimo ovdje, i sl.

Selektor Sušić je između ostalog izjavio: „Ovo je jedan dio ekipe, u junu dolazimo svi sa željom da ovdje ostanemo duže. Zaista se zahvaljujemo na ovakvom dočeku i gostoprimstvu i moram priznati da sam iznenađen. Sve je bez greške i jedino ima mnogo posla da se završi oko stadiona, ali Gradonačelnica je obećala i uvjereni smo da će sve biti u redu.

O očekivanjima selektor kaže: „Dolazimo prvi put na Svjetsko prvenstvo, ali ne dolazimo da učimo. Imamo dobru reprezentaciju, igrače koji igraju u odličnim ekipama, i cilj nam je da prođemo prvi krug takmičenja, dakle da budemo među 16 najboljih reprezentacija.“

Oduševljenje novinara izazvala je selektorova izjava da će svi treninzi biti otvoreni, osim onih koji će po pravilima FIFA biti otvoreni samo prvih petnaest minuta, te da očekuje podršku domaćih navijača ne samo u susretu sa Argentinom, već i tokom našeg cijelog učešća na SP.

Na kraju posjete Generalni sekretar koji je zbog sutrašnjeg sastanka u Nici, ranije morao napustiti Guaruju, se još jednom zahvalio na toplom dočeku uz konstataciju da se u BiH mnogo zna o Brazilu, posebno o velikom fudbalskim imenima iz ove zemlje.

Prilikom obilaska stadiona razmijenjeni su i prigodni pokloni, a interesantno je da je simbol grada Guaruža (kako se izgovara) zmaj, čiju statuu je Gradonačelnica predala selektoru Sušiću i generalnom sekretaru Bakoviću. Naravno, uslijedilo je objašnjenje da i naše reprezentativce zovu „zmajevima“.

Nakon ove posjete, već dans u Nici, generalni sekretar Baković će zajedno sa potpredsjednikom Darkom Ljubojevićem učestvovati na sastanku predsjednika i generalnih sekretara UEFA članica. Predsjednik Elvedin Begić zbog drugih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuje ovom sastanku.

Danas, u večernjim satima Bakoviću i Ljubojeviću će se u Nici pridružiti Sušić, Pilav i Pecikoza, kako bi 23. februara prisustvovali žrijebu za EURO 2016. godine. Nakon žrijeba planiran je sastanak timova iz istih grupa, tako da će se delegacija Saveza u ponedjeljak vratiti u Sarajevo.

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close