Kultura

Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu

Nova knjiga novinara i publiciste Avde Huseinovića Bosanski dan “D” ili Slučaj Dobrovoljačka predstavljena je danas u Sarajevu ispred Spomen-obilježja Drugi maj 1992 na Skenderiji.

 

Autor je tokom svog višegodišnjeg istraživačkog rada, s namjerom da elaborira i rasvijetli događaje od 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu, kao i da demaskira organizovanu pojavu falsifikovanja novije historije, prikupio mnoštvo relevantne dokumenatacije i sve to objedinio na 360 stranica ove knjige.

– Priča je krenula 2010. godine kada sam radio na realizaciji dokumentarnog filma ‘Bosna ili smrt’ koji govori o 2. i 3. maju. Tada smo snimili oko 40 intervjua i u dokumentarnom filmu smo to mogli prikazati u manjem obimu, tako da je ostalo mnoštvo materijala, što sam kasnije nadopunjavao različitom dostupnom dokumentacijom. Smatrao sam da bi 25. godina od ovih događaja bio pogodan momenat da se sve to predstavi – izjavio je Huseinović.

promocija-knjige-dobrovoljacka-dc-(1).jpg - Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

Većinu samih svjedoka događaja, kako je dodao, lično je poznavao ili ih je upoznao preko njemu bliskih ljudi, a što je tiče dokumentacije dobar dio je našao u beogradskim arhivama i ona čine treće poglavlje knjige.

– Ono što sam posebno želio ovom knjigom jeste da jednom zauvijek stanemo na put falsifikovanju novije historije, a to se posebno odnosi na tzv. slučaj Dobrovoljačka ulica. General Milutin Kukanjac cijelo vrijeme nakon 3. maja ‘92 godine bio je u nemilosti srbijanskih medija i prvi intervju o Dobrovoljačkoj ulici dao je 1994. godine za Ekstra magazin čiji je faksimil objavljen na zadnjoj stranici ove knjige. Negdje pred smrt Kukanjac je dao intervju za Slobodnu Evropu u kojoj spominje šest osoba koje su poginule tokom incidenta u Dobrovoljačkoj ulici – kazao je Huseinović.

Poseban prostor u knjizi, kako je naveo, posvetio je ‘famoznom spisku’ srbijanskog Tužilaštva od 42 osobe zbog kojeg se progone branioci Republike BiH.

promocija-knjige-dobrovoljacka-dc-(7).jpg - Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

– Analizom tog spiska vidjećete da je uistinu na djelu jedna možda nezapamćena euforija falsifikovanja, podvala i laži – naglasio je Huseinović.

Knjiga Bosanski dan “D“ ili “Slučaj Dobrovoljačka“ na 360 stranica donosi tekstove, fotografije, faksimile dokumenata i izvode iz medija.

Prvi dio sadrži analizu onoga što se događalo 2. i 3. maja 1992. godine sa navođenjem imena žrtava i hronologijom događaja uoči i u ta dva sudbonosna dana kada je napadnut glavni grad BiH. Drugi dio knjige su originalni Huseinovićevi intervjui sa svjedocima događaja 2. maja, te oko Dobrovoljačke ulice.

promocija-knjige-dobrovoljacka-dc-(8).jpg - Predstavljena knjiga Avde Huseinovića o događajima 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu
Foto: Damir ĆUMUROVIĆ

Sva svjedočenja sabrana u ovoj knjizi, kako je u recenziji naveo Sead Omeragić, važna su jer donose viđenje više od trećine onih koji nikada nisu progovorili o ovom događaju. Tu je i desetak iskaza ključnih učesnika suprotne strane, posebno komandanata J(N)A, te pripadnika diverzantske jedinice koji su pokušali izvršiti državni udar na Predsjedništvo RBiH. Iz brojnih svjedočanja, naveo je Omeragić, može se upotpuniti slika onoga što se dešavalo 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj i oko nje.

Promociji knjige koju je organiziralo Udruženje “Pravda“ prisustvovali su neki od najvažnijih sudionika događaja od 2. i 3. maja, odnosno najvažnijih svjedoka ta dva historijska dana, prenosi Fena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close