Kultura

Predstavljanje Zaklade Ljudsko bratstvo u Austriji i Njemačkoj

PREDSTAVLJANJE ZAKLADE LJUDSKO BRATSTVO U AUSTRIJI I NJEMAČKOJ

Predsjednik Zaklade ljudsko bratstvo i v.d. predsj. PEU BiH Austriji i Njemačkoj

Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo u Bosne i Hercegovine i v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH mons. prof. dr. Franjo Topić posjetio je Austriju i Njemačku od 5. do 15. travnja 2024. gdje je predstavio projekt izgradnje Centra i kapele sv. Ivana Pavla II. u Margetićima kod Novog Travnika. Imao je brojne sastanke sa biskupima i ostalim katoličkim i drugim organizacijama te s izvršnim direktorom IPI-a ( International Press Institute ) Beč, Franom Maroevićem.

U Salzburgu je nazočio generalnoj skupštini Europske akademije znanosti i umjetnosti čiji je član od 2021. godine. Uz skupštinu održana je međunarodna konferencija o ljudskom sestrinstvu i bratstvu na kojoj je govorio i prof. Topić te je predstavio projekt Zaklade ljudsko bratstvo BiH. Ova Zaklada je već postigla lijep uspjeh. Izgradnja centra i kapele ide solidono, održan je okrugli stol 2023. Priprema se i novi okrugli stol u svibnju. Medijski je vrlo dobro popraćena te je objavljeno preko sedamdeset vijesti, a BHRT  je u veljači povodom Dana ljudskog bratstva organizirao emisiju od sat vremena. I sve su vijesti kao i komentari pozitivni. Sve ovo pokazuje da je ideja ljudskog sestrinstva i bratstva potrebna cijelom svijetu a i BiH. Ona uključuje razvijanje ekumenizma i dijaloga, naglasio je prof. Topić. Bi. +BiHIzrazio

Profesor Topić se susreo s umirovljenim biskupom Linza mons. Maximilianom Aichernom koji je stari prijatelj BiH i HKD Napredak te je dolazio u Sarajevo i Mostar i u ratu. Iako ima 92 godine i sad se sjeća svega. Kao što je godinama pomagao BiH tako je i sada dao prilog za Zakladu. Zatim se prof. Topić susreo i s pomoćnim biskupima Salzburga mons. Hansjoergom Hoferom i bečkim mons.  Franzom Scharlom (Šarl) te im je predstavio situaciju u BiH i posebno Zakladu ljudsko bratstvo. Diskusije su trajale podugo o različitm crkvenim i društvenim temama i složili su se da je Zaklada važan projekt te su obećali podršku. Uz pomoćnog biskupa Scharla prof. Topić se susreo i s bečkim kardinalom Christophom Schoenbornom (Šenborn), jednim od najvažnijih biskupa svijeta.

Prof. Topić je 7. travnja  slavio Misu u Salzburgu u crkvi sv. Andrije sa našim vjernicima, gdje ga je ugostio župnik-misionar fra Zlatko Špehar i velikodušno podržao Zakladu. Uz to je fra Zlatko izrazio želju da se osnuje Napretkova podružnica u Salzburgu.

Profesor Topić je u pratnji tajnika Željka Galića putovao u Freising na susret s direktorom  Renovabisa prof. dr. Thomasom Schwartzom.  Renovabis više ne podržava gradnju crkava, nego nekih drugih projekata. Obećali su podršku nekim manjim projektima unutar Zaklade. U Freisingu je prof. Topić posjetio Hrvatsku katoličku misiju te razogvarao sa župnikom-misonarom fra Ivanom Čarugom koji je zdušno obećao podržati Zakladu. U Freisingu je susreo svoga kolegu iz sjemeništa-gimnazije Iliju Čolića.

Posjeta carskom Beču

U Beču je prof. Topić razgovarao i s ambasadoricom Dankom Savić, stalnom predstavnicom BiH pri OSCE-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču. Mons.Topić je bio primljen u odjelu za religijska pitanja Vlade Austrije, koji vodi mag. Florian Welzig te su razgovarali o BiH, dijalogu, ekumenizmu, Zakladi, njenim ciljevima i njezinom radu.  Održan  je i sastanak u poznatoj organizaciji Pro Oriente u Beču koja se posebno bavi jugo-istočnom Europom. U „Missio“ prof. Topić je razgovarao s direktorom p. Karl Wallnerom i dr. Othmarom Kolarom. Tom prilikom susreo je bivšeg tajnika pape Benedikta XVI. i pape Franje, njemačkog nadbiskupa Georga Gaensweina.

Na kraju putovanja prof. Topić je  kod don Ivice Stankovića, koji je bio domaćin prof. Topiću i tajniku tijekom boravka u Beču, propovijedao na nedjeljnoj misi za vjernike Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su u dijaspori u Beču. Govorio je o uskrsnuću Isusovom kao o ispunjenju ljudske čežnje za stalnim životom. Apostoli su dokaz snage uskrsnuća, jer su se bili razbježali za vrijeme Isusove muke, a nakon susreta sa uskrsnulim Isusom postali su neustrašivi propovjednici Evanđelja. Vjernike je u propovjedi upoznao o radu Zaklade Ljudsko bratstvo u BiH i Dokumentu o Ljudskom bratstvu, te zahvalio don Ivici na velikodušnom gostoprimstvu i susretljivosti.  Skupljali su se i prilozi za izgradnju Centra i kapele Zaklade u Novom Travniku. Uz ostale prof. Topić je posjetio i bivšeg predsjednika HKD Napredak – Podružnica Beč, Filipa Zloušića, svoga bivšeg studenta Marka Ikića, obitelj Galić i druge.

Prof. Topić je govorio i na  sjednici Austrijsko-hrvatskog društva prijateljstva  na poziv predsjednika društva dr. Wernera Varge. Pozvali su prof. Topića da najesen održi jedno predavanje za Austrijance a i Hrvate.

Prof. Topić je svima sugovornicima zahvalio za austrijsku pomoć posebno u ratu, jer je austrijski Caritas bio koordinator sve pomoći međunarodnog Caritasa. I sad je Austrija među vodećim investitorima u BiH, a Austrija je bila veliki zagovornik otvaranja pregovora BiH s Europoskom unijom.

 

Press služba

Zaklada Ljudsko bratstvo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close