Predsjedništvo BiH: Nova 34 službenika koštat će nas pola miliona KM

Aktuelni saziv Predsjedništva BiH dva mjeseca uoči općih izbora i isteka mandata zapošljava još dva državna službenika u Sekretarijat ove institucije.

 Najnovijim javnim oglasom koji je objavila Agencija za državnu službu, potvrđeno je  da državni tročlani vrh do kraja mandata namjerava povećati ionako skupi glomazan administrativni aparat.

Realizacijom novog konkursa broj onih koji su od prošlog do ovog ljeta dobili ugovore o stalnom zaposlenju u Predsjedništvu porast će na čak 34.

Oni će godišnje budžet Predsjedništva s plaćama, doprinosima i ostalim naknadama opteretiti za više od 500.000 KM!

Predsjedništvo BiH, prema revizorskom izvještaju iz 2012., imalo je 88 zaposlenih, a na kraju 2013.taj broj je dostigao 102. Samo početkom ove godine raspisani su konkursi za pozicije za još dvadesetak radnih mjesta, a objava konkursa za rad u toj instituciji još ne prestaje.

Više od tri miliona KM godišnje ode na plaće zaposlenih u Predsjedništvu BiH, a pored toliko službenika i visokih izdataka, tokom godine se angažira dodatna radna snaga po ugovorima o djelu, na čiju racionalizaciju revizori godinama upozoravaju i na šta se godišnje potroši više od 400.000 maraka!

(avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close