Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH

Stav Predsjedništva BiH o izvozu oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu usvojen na 3. redovitoj sjednici Predsjedništva BiH.

1. Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima temelji se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive suradnje, poštivanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

2. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je stava da se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštivanje međunarodnog prava.

3. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozdravlja aktualnu inicijativu kancelarke Savezne Republike Njemačke i predsjednika Republike Francuske, te poziva sve aktere da se na konstruktivan način uključe u politički i diplomatski dijalog i pregovore kako bi se postiglo mirno rješenje krize u Ukrajini.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je stava da izvoz oružja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu u ovom trenutku nije u vanjskopolitičkom interesu Bosne i Hercegovine, jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktualnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.

www.magazinplus.eu – Predsjedništvo BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close