Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić: Ne mogu ništa da učinim da BiH opstane

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je uloga njegove zemlje da bude garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, što podrazumijeva i očuvanje Republike Srpske, sa čijim rukovodstvom, predvođenim predsjednikom Miloradom Dodikom, ima izuzetno dobru saradnju, prenosi Srna.

Napominjući da Srbija ne može izaći iz “matrice” Daytonskog sporazuma i da na svaki način mora da podržava RS, Nikolić je istakao da upravo Dodik sve svoje poteze “vezuje” za Daytonski sporazum.

“Daytoski sporazum se stalno urušavao i trebalo je da ostane ‘mrtvo slovo na papiru’ za prava Srba, a da se kroz to ‘rušenje Daytona’ promoviše BiH”, podsjetio je Nikolić.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske ocijenio da od potpisivanja Daytonskog sporazuma nije ni postojala želja da BiH bude izgrađena kao država ravnopravnih entiteta i naroda, već se išlo ka slamanju RS-a.

“Ja ne mogu da učinim ništa da BiH opstane, ako ona to ne želi. Recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lepak pojavio da poveže BiH. Mislim da takvo nešto uopšte ne postoji”, rekao je Nikolić.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Nikolić je poručio da će, kao predsjednik Srbije, sarađivati sa svakim ko dobije povjerenje građana, te napomenuo da nije njegovo da podržava ili ne podržava bilo koju političku opciju.

“S druge strane, sve što može da se pomogne posle izbora – to sam dužan”, rekao je predsjednik Srbije.

Govoreći o obilježavanju 100 godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, Nikolić je napomenuo da su predstavnici Srbije prvobitno planirali da idu na ceremoniju u Sarajevo, ali su odustali jer ne žele da učestvuju u reviziji istorije.

“Bila je ideja da svi mi idemo u Sarajevo na obeležavanje, ali je došlo do želje da mi tamo ne budemo”, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da pokušaji revizije istorije u vezi sa Prvim svjetskim ratom nisu dali rezultate kakve su neki očekivali, te da Srbi, uprkos revizionističkim nastojanjima, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata dočekuju dostojanstveno.

“Mi smo dostojanstveno dočekali obeležavanje tih 100 godina, našeg Gavrila Principa i cele ideje ‘Mlade Bosne’. To je veličanstveno za srpski narod u celini i ne interesuje nas kako će to drugi da shvate”, poručio je Nikolić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close