Predizborna kampanja za Opće izbore 2014. godine počinje sutra

Izborna kampanja za Opće izbore 2014. godine službeno počinje sutra, 12. septembra, i traje do 11. oktobra 2014. godine do 07.00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programima i kandidatima.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu podsjetio da je u tom periodu političkim subjektima zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

Također zabranjeno je vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost; postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Mikić je naveo da je zabranjeno: nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti; sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima; te lažno predstavljanje uime bilo kog političkog subjekta.

– Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlasti da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat osobno odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti – kazao je Mikić.

On je pozvao političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji „da se suzdrže od korištenja nacionalističke, podmetačko-svađalačke i antidržavne retorike, da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju“.

– Pozivam i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju – kazao je Mikić.

Mikić je podsjetio da je za ovogodišnje Opće izbore u BiH, zakazane za nedjelju 12. oktobra, ovjereno ukupno 113 političkih subjekata od čega: 65 političkih stranaka, 24 neovisna kandidata i 24 koalacije. Ukupno je žrijebano 98 političkih subjekata (50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata) koliko će ih se pojaviti na glasačkom listiću.

Ovjereno je ukupno 735 kandidacijskih listi i 7.748 kandidata od čega 3.276 žena ili 42 posto i 4.472 muškaraca ili 58 posto.

Ukupan broj birača u BiH iznosi 3.278.908. Ukupno za Federaciju BiH je registrirano 2.037.076 birača, a u RS-u u centralni birački spisak upisano je 1.241.832 birača.

Po pitanju birača iz Brčko Distrikta BiH ukupno 45.317 birača imaju određenu entitetsku opciju, od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS.

– Biračima s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH čija imena se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a koji u periodu od 29. augusta 2014. do dana izbora optiraju za entitetsko državljanstvo omogućit će se da glasaju nepotvrđenim -kovertiranim glasačkim listićem ukoliko biračkom odboru predoči Uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacijski dokument izdat od nadležnog organa Brčko Distrikta BiH – kazao je Mikić.

On je naveo da štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine teče predviđenom dinamikom bez zastoja i kašnjenja.

– Glasački listići za birače koji borave izvan BiH i glasuju putem pošte su putem BH pošte poslani 28. augusta 2014., a dalje se nastavlja tiskanje glasačkih listića za glasovanje na biračkim mjestima u BiH – kazao je Mikić.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close