Probijen tunel “Grabosječ” na poddionici Lepenica – Suhodol

Na dionici autoceste Vlakovo-Tarčin, poddionica Lepenica-Suhodol, probijen je tunel “Grabosječ”, čija je desna tunelska cijev duga 830 metara, a lijeva 860 metara, saopćilo je Javno preduzeće Autoceste FBiH.

To znači da je ukupna iskopana dužina obje tunelske cijevi oko 1,7 kilometara.

Na autocesti Koridora 5c ovo je drugi probijeni tunel poslije tunela “1. mart” (Vijenac).

Proboj tunela “Grabosječ” izvršili su radnici turske kompanije Cengiz In=BAaat, u partnerstvu s domaćim kompanijama kao podizvođačima radova na ovoj poddionici.

Radovi na iskopu tunela počeli su u februaru ove godine i u veoma kratkom roku od samo sedam mjeseci probijene su obje cijevi tunela.

“Tunel ‘Grabosječ’ je probijen prema savremenoj austrijskoj metodi, koja podrazumijeva korištenje mlaznog betona, armaturnih lukova i sidara za podgrađivanje”, istakao je Vedad Terzić, šef projekta.

On je pojasnio da je za primarnu podgradu tunela “Grabosječ”, čija je uloga sprječavanje obrušavanja stijene kroz koju se probija tunel, korišteno, između ostalog, oko 10.000 kubnih metara mlaznog betona, a ugrađeno je ukupno oko 25 kilometara sidara.

Paralelno s iskopom tunela počelo je i postavljanje sekundarne obloge, koja predstavlja završnu betonsku oblogu i daje konačan izgled tunelu.

“Do sada je u tunelu ‘Grabosječ’, s južne strane lijeve tunelske cijevi postavljeno više od 150 metara sekundarne obloge”, zaključio je Terzić.

Poddionica Lepenica-Suhodol dugačka je oko 5,5 kilometara, a osim tunela “Grabosječ”, značajniji objekti koji se grade na ovoj poddionici su mostovi Lepenica 1 dug 238 metara i Lepenica 2 dužine 219 metara.

Rok za završetak radova na poddionici Lepenica-Suhodol je kraj 2014. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close