Lagumdžija: Dogovorom SDA i HDZ-a ide se na podjelu BiH na tri dijela

Da to nije tragično, bilo bi glupo i smiješno – kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija Agenciji Fena, upitan da prokomentira dogovor predsjednika SDA i HDZ-a BiH Sulejmana Tihića i Dragana Čovića u vezi s presudom „Sejdić-Finci“.

(Oslobođenje)

– Ako je uopšte ovo tačno, radi se očigledno o nastavku prudskog procesa tupim i glupim sredstvima. Dakle, očigledno je da se umjesto rješavanja suštine presude „Sejdić-Finci” ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem – kazao je Lagumdžija.

Mislim, dodao je on, da je savršeno jasno da je to nešto što ne može imati podršku SDP-a BiH.

– I koliko se radi o prijedlogu koji je, da ga ne karakterišem ponovo, govori u prilog činjenica da primijenite rezultate iz 2006. tada bi u Predsjedništvo ušao Haris Silajdžić, Ivo Miro Jović, ako primijenite rezultate iz 2010. ušao bi gospodin Komšić i Ibrahim Đedović – kazao je Lagumdžija.

To vam, dodao je on, dovoljno govori u prilog tome koliko se radi o jednoj manipulaciji, inženjeringu iza kojeg se kriju nove nepravde, a ustvari se vodi ka podjeli zemlje.

– To je nešto što apsolutno nema partnera u SDP-u BiH i učinit ćemo sve, svim demokratskim sredstvima, da to zaustavimo ukoliko uopšte to doživi svjetlo dana. Odbrana da je to nešto što je podložno promjenama i nekim dopunama je potpuno besmislena, jer ne možete popravljati drveni šporet sa novim sulunarima – kazao je Lagumdžija.

Dakle, dodao je on, ovdje se radi o nečemu što je potpuno suprotno svim principima iza kojih SDP BiH može stati, a i suprotno svim evropskim standardima u koje se toliko zaklinju.

Upitan da li vjeruje da će do 1. oktobra, kada bi u Briselu trebao biti održan sastanak bh. lidera sa evropskim predstavnicima, mogao biti postignut dogovor u vezi s presudom „Sejdić-Finci”, Lagumdžija je kazao da ne bi htio da špekuliše.

– Izgubili smo praktično skoro mjesec dana u najavama Tihića i Čovića da će napraviti dogovor. Svi su njih čekali i ne mogu da prosto vjerujem da oni zaista ovo ozbiljno misle i da imaju podršku za ovo. Jedino onda što ostaje kao realna sumnja je da su oni ovo sve radili zato što ih dogovor nikad ne interesuje i po principu što gore, to bolje žele da nam ponovo pojedu vrijeme ne bi li stvar ostala na svom mjestu. Mislim da je ovo potpuno neodgovorno od autora ovog prijedloga i na neki način ovaj prijedlog djeluje kao da su ga pravili neki doktor i pacijent sa izmijenjenim ulogama – kazao je Lagumdžija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close