Kultura

Poznati pisac i veliki prijatelj BiH Elie Wiesel preminuo u 87. godini života

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Poznati pisac i veliki prijatelj BiH Elie Wiesel preminuo u 87. godini života: O Bosni govorio uvijek sa melanholijom

– O Bosni govorim sa melanholijom. Toliko bih volio da mogu sada ponovo otići u Bosnu i vidjeti Sarajevo i hodati istim ulicama kojima sam tada hodao, vidjeti to sve i biti sretan. Želim čuti dobre vijesti o Bosni, o studentima i profesorima, o ljudima sa kojima sam i dalje blizak, kazao je Wiesel te 2012. godine

 

Poznati pisac i društveni aktivist, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Elie Wiesel, preminuo je u 87. godini života, prenosi N1.
Jedan od najistaknutijih i najglasnijih među onima koji su pozivali da se nešto učini da se zaustavi krvoproliće u Bosni i Hercegovini bio je dobitnik Nobelove nagrade za mir, aktivista i humanista Elie Wiesel.
On je već 1992. i 1993. godine pozivao tadašnju američku administraciju da poduzme akciju i zaustavi krvoproliće u Bosni i Hercegovini.
Preživio je holokaust, u Auschwitzu i Buchenwaldu izgubio je majku, jednu od sestara i oca. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986. i humanista, cijeli je život posvetio zalaganju za Izrael, sovjetske jevreje, nestale u Argentini, izbjeglice iz Kambodže, Kurde, žrtve gladi i genocida u Africi, žrtve aparthejda u Južnoj Africi i žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji. Na početku rata, otišao je u Srbiju i Bosnu.
Na samom početku rata u Bosni, Elie Wiesel je bio jedan od prvih koji su pozivali tadašnje američke predsjedike George Busha i Billa Clintona, da poduzmu akciju i zaustave krvoproliće.
“Najvažnija stvar je da sam na otvaranju holokaust muzeja u Washingtonu rekao predsjedniku Clintonu da sam bio u Sarajevu, rekao sam mu šta sam vidio. I rekao sam mu da moramo nešto učiniti kako bi zaustavili krvoproliće. Kasnije mi je Bill Clinton rekao da je to imalo utjecaja i dovelo do razlike. To je možda jedini trenutak u mom životu da su moje riječi imale težinu. Clinton mi je rekao da je to izmijenilo američku politiku”, kazao je Wiesel u intervjuu za Glas Amerike 2012. godine.
Krajem 1992. se, između ostalih, sastao sa Karadžićem i Miloševićem.
“Pokušali su me ubijediti da su na dobroj strani, ali sam znao da nisu. Stoga smo imali veoma teške razgovore, posebno sa Karadžićem. Pokušao me je ubijediti da je dobar psihijatar i pjesnik, ali mu nije uspjelo. Svi smo znali i ko je Milošević. Oni su imali moć da zaustave rat. Ali nije samo njihova greška. Svijet nije imao volju da taj rat zaustavi. Moja uloga je bila, ne samo da ih pokušam uvjeriti da im svijet neće oprostiti, već da pokušam uvjeriti lidere u svijetu, osobito u Francuskoj i ovdje u Sjedinjenim Državama, da trebaju intervenirati. Bez intervencije Washingtona, Pariza i Londona, rat ne bi prestao. Na sreću, imao sam sastanak sa predsjednikom Clintonom, i to je pomoglo. Ne kažem da je to bila jedina stvar koja je zaustavila rat u Bosni, ali je zasigurno u tome pomogla”, dodao je on tada.
Elie Wiesel je tokom posjete BiH krajem 1992. posjetio zatvornike teško ponižavane i maltretirane, što je, kako kaže, bilo jako teško iskustvo za njega. Kao aktivista i humanista, on, kako sam kaže, radi sve što može i kada god može, kako bi se borio protiv poniženja. Formiranje tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, je bila upravo njegova ideja. Glavni i osnovni cilj: pravda.
Rat u Bosni je teško zaboraviti. Za mnoge koji ga se sjećaju, osjećanja su često pomiješana.
“O Bosni govorim sa melanholijom. Toliko bih volio da mogu sada ponovo otići u Bosnu i vidjeti Sarajevo i hodati istim ulicama kojima sam tada hodao, vidjeti to sve i biti sretan. Želim čuti dobre vijesti o Bosni, o studentima i profesorima, o ljudima sa kojima sam i dalje blizak”, kazao je Wiesel te 2012. godine.
Elie Wiesel je autor više od 50 knjiga. Osim Nobelove nagrade za mir, dobitnik je američke predsjedničke medalje slobode, zlatne medalje američkog Kongresa, a sa suprugom Marion je osnovao i fondaciju Elie Wiesel Foundation for Humanity, čija je misija boriti se protiv netolerancije i nepravde putem međunarodnog dijaloga i programa za mlade koji promoviraju razumjevanje i jednakost.

 

(N1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close