Poziv svima: Građani probudite se i prijavite korupciju

Transparency International Bosne i Hercegovine pokrenuo je kampanju “Probudi se”, u okviru koje građani mogu slati svoje video klipove na temu korupcije.
Transparency International Bosne i Hercegovine organizovao je danas u Banjaluci konferenciju za medije, sa ciljem prezentacije nagradnog konkursa za amaterske video klipove, koji sprovodi u okviru kampanje “Probudi se!”, kao i prezentacije novog web portala namijenjenog za prijave slučajeva korupcije od strane građana (prijavikorupciju.org).

Ovom prilikom, TI BiH je prezentovao i rezultate godišnjeg izvještaja Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, a javnosti su predstavljeni podaci o prijavama građana u različitim oblastima i rezultati TI BiH u djelovanju prema nadležnim institucijama.

Ivana Korajlić i Ena Kljajić Grgić

Ivana Korajlić, program menadžer i portparol Transparency International BiH, rekla je da je pokrenuta kampanja pod sloganom “Probudi se”, koju organizuju ogranci Transparency International širom svijeta.

 

“Ova kampanja ima za cilj da u izbornoj godini nametne pitanje korupcije kao ključnog problema sa kojim se BiH susreće, da ukaže građanima na posljedice korupcije u različitim sektorima društva. Imaćemo ulične akcije širom BiH, tu je i online kampanja putem društvenih mreža i putem spotova na televiziji”, rekla je Korajlićeva.

Napomenula je da je u okviru ove kampanje raspisan i nagradni konkurs za amaterske video klipove na temu korupcije.

“Osnovna tema konkursa je ‘Korupcija neće nestati ako zatvoriš oči pred njom’, a to je i jedan od slogana kampanje ‘Porobudi se’. Konkurs je otvoren 3. februara, a biće zatvoren 17. februara. Pozivamo sve građane koji su zainteresovani da se prijave na ovaj konkurs i da nam pošalju svoje video klipove. Važno je da video klipovi budu kraći od 3 minute, a biće dodijeljene i tri nagrade u iznosu od po 500 KM. Odluku o tome koji će biti pobjednički radovi uticaće i broj glasova na Facebook-u”, kazala je ona.

Svaki kandidat može prijaviti samo jedan video. Video može biti rezultat rada pojedinca ili grupe ljudi. Radovi mogu biti dostavljeni na DVD-u, CD-u, USB-u (na adresu Gajeva 2, Banjaluka), ili putem linka na e-mail adresu infoti-bih.org , uz naznaku „Za nagradni konkurs“.

“Važno je da tema video rada bude korupcija, odnosno, kako svaki građanin vidi korupciju i kako se sa njom suočava, kako korupcija utiče na pojedinca i generalno društvo i slične teme. Na ovaj način, moći ćemo svima pokazati na koji način građani vide korupciju i šta građani misle da je najveći problem”, ističe ona i dodaje da je jedan od rezultata ovih akcija podsticanje građana da razmišljaju svojom glavom.

Korajlićeva kaže da je pokrenut novi portal prijavikorupciju.org gdje građani mogu da prijave korupciju, a zagarantovana je i anonimnost građana koji prijave koruptivna djela.

NEPRAVILNOSTI PRI ZAPOŠLJAVANJU

U okviru rada TI BiH, već 10 godina djeluje i Centar za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije, koji djeluje na osnovu prijava korupcije.

Ena Kljajić Grgić, koordinator Centra za pružanje pravne pomoći,
istakla je da je Centar tokom 10 godina rada primio preko 10.000 prijava koruptivnih djela, a njihovi pravnici su uspjeli da postupaju u preko 1.500 predmeta.

“Tokom 2013. godine, zaprimljeno je ukupno 176 prijava, a prijave se odnose na sve nivoe vlasti BiH. Najveći broj prijava odnosi se na sektor državne uprave, zatim  slijede obrazovanje i zdravstvo, pristup informacijama, građevinarstvo i sukob interesa. Većina ovih prijava odnosi se na zapošljavanje i nepravilnosti pri zapošljavanju vezano za sve sektore”, rekla je Kljajić Grgić.

Istakla je da je tokom 2013. godine podneseno preko 10 tužbi zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama na svim nivoima vlasti. Sudski postupci su pokrenuti protiv Parlamentarne skupštine BiH, Centralne izborne komisije BiH, Ministarstva, Tužilaštva…

“Ovi predmeti su još uvijek na sudovima i čeka se njihov epilog”, ističe ona.

Kljajić Grgić je napomenula da je tokom prošle godine Centar uspio u 6 postupaka, a institucije koje su dobijene na sudovima su Vlada RS, Ministarstvo finansija RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, i to dva puta, i Republička uprava za imovinske i geodetsko-pravne poslove.

Napominje da su u toku prošle godine podnijeli četiri krivične prijave.

Iz TI BiH ističu da iz godine u godinu raste broj prijava građana protiv korupcije, ali i ističu da on nije ni probližno u srazmjeri s obimom korupcije u BiH, koja se zbog toga naziva „okovanom zemljom“.

Korajlićeva je napomenula da sva istraživanja pokazuju da povjerenje građana kada su u pitanju institucije opada.

“Smatraju da su institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije i same korumpirane i da samim tim sam građanin ne može ništa uraditi”, kaže ona.

„TI BiH će u toku predizborne kampanje vršiti monitoring s ciljem da se utvrdi kako funkcioneri javna sredstva koriste u vlastitu promociju i stranke koju predstavljaju“, kazala je Korajlićeva.

Ona je podsjetila da trošenje javnog novca na taj način do sada u BiH nije bilo sankcionisano.

„Iako su i službe za reviziju javnog sektora i finansijska policija do sada utvrđivali nenamjensko trošenje sredstava institucija u predizborne svrhe, pravosudne institucije u BiH, prije svega, nadležna tužilaštva do sada nisu na to reagirala niti otvarala istrage“, zaključila je portparolka TI BiH.
Više informacija o konkursu za video klip možete naći na internet stranici TI BiH.

6yka.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close