-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Povratak vrelina, stiže ‘Miholjsko ljeto’: Nedim Sladić objavio prognozu koja će mnoge obradovati…

Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina, naročito od 06.09. jer od iduće sedmice na vrijeme u našim krajevima utječe ogranak prostrane anticiklone čiji centar se smjestio nad istok Europe


Lijep timing za sve one koji idu na svoj godišnji – kaže Nedim Sladić na početku svoje najnovije vremenske prognoze, a koja se odnosi na septembar i, po svemu sudeći, na “Miholjsko ljeto” koje će i ove godine mnoge obradovati.


A evo šta je Sladić danas objavio na svom Facebook profilu:


– Iako ova subota donosi priliv vlažnijeg zraka zapadnim strujanjem, za očekivati je da sa više oblačnosti i ove padavine koje detektuju prognozni modeli su zaista lokalne, pa je zaključak da će u većem dijelu zemlje izostati.


Najveće šanse za kratki, slabi lokalni pljusak imaju zapadni dijelovi Bosne, dijelovi Hercegovine i centralna Bosna, naročito tamo gdje planine odreaguju na dotok vlage.


Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina, naročito od 06.09. jer od iduće sedmice na vrijeme u našim krajevima utječe ogranak prostrane anticiklone čiji centar se smjestio nad istok Europe, a glavnina oblačnosti će se držati sjevernije i zapadnije od naše zemlje, s kojim će vremenske prilike biti stabilnije u odnosu na protekli period.


Sa njene zadnje strane počet će utjecaj istočnog, a kako se bude spuštala prema obalama Crnog mora i jugoistočnog strujanja, dok s jugozapada Europe ponovo jača utjecaj grebena s kojim će se strujanje postepeno mijenjati prema četvrtku sa jugoistočnog na jugozapadno, uz postepen priliv sve toplijeg zraka. Iduće sedmice ponovo temperature idu u natprosječne okvire za mjesec septembar.


To bi značilo da bi prevladavalo većinom sunčano vrijeme, danju povremeno uz malu do umjerenu oblačnost, a da na jugu zemlje dnevne temperaturne vrijednosti ponovo idu i iznad 30 °C, a u većem dijelu Bosne iznad 25 °C. Paralelno s dnevnim rastu i jutrarnje temperature.


Očekivani temperaturni rang od 06. do 12.09. u Bosni je od 11 do 16, na jugu do 21, a dnevne od 26 do 31, na jugu do 33 °C.


Treba istaknuti da u nedjelju, ponedjeljak i utorak naša zemlja će se naći između sniženijeg pritiska sa jugoistoka i povišenijeg sa sjeveroistoka, pa će usljed razlike u pritiscima biti i razmjerno vjetrovito vrijeme, uz većinom umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.


Temperatura mora je od 23 do 26 °C duž Jadrana, tako da bi more za većinu trebalo biti još ugodno za kupanje.


I prognozni model GFS i ECMWF su složni za gotovo najmanje sedam suhih dana u komadu od početka iduće sedmice – prognozira Nedim Sladić.

https://scontent.fsjj2-1.fna.fbcdn.net/

(DEPO PORTAL/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close