BiHPolitika

Povezivanje Vlade KS s pozicijom Univerziteta na webometrics listi potvrđuje neznanje o visokom obrazovanju

Povezivanje današnje pozicije UNSA na webometrics listi sa šest mjeseci ‘Fortine vlade’ jednako je povezivanju utjecaja Vlade Kantona Sarajevo na propuste NASA-e koja je kasno primijetila asteroid 2019OK koji je 25. jula prošao jako blizu Zemlje

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo pad Univerziteta u Sarajevu za 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, po Webmetricsu, povezao je s aktuelnom vlašću u Kantonu Sarajevo.

Odgovorio im je prof. dr. Damir Marjanović,  univerzitetski radnik i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

“Ako je i bilo neke sumnje da najveća opoziciona stranka ne zna, ili se samo ‘pravi da ne zna’ mnogo toga o visokom obrazovanju, onda je svojim današnjim saopćenjem otklonila svaku sumnju u potpuno nepoznavanje ove oblasti. Naime, povezivanje današnje pozicije UNSA na webometrics listi sa šest mjeseci ‘Fortine vlade’ jednako je povezivanju utjecaja Vlade Kantona Sarajevo na propuste NASA-e koja je kasno primijetila asteroid 2019OK koji je 25. jula prošao jako blizu Zemlje.

Iznenađeni smo činjenicom da se kolege iz SDA, koje se stalno pozivaju na akademsku autonomiju, koju su dobrano gušili u proteklih dvadesetak godina, sada zalažu za uplitanje vlade i politike u isključivo akademska pitanja. Pretpostavljamo da su zaboravili članove 129 i 130 Zakona o visokom obrazovanju koji jasno definiraju koje su nadležnosti Upravnoga odbora (kao tijela osnivača u kojem opet većinu ima akademska zajednica) i Senata.

Da pojednostavimo, uloga Kantona Sarajevo kao osnivača je da stvori optimalne uvjete za rad uposlenika UNSA. Bilo bi zanimljivo pitati prosječnoga profesora i znanstvenika koji radi na UNSA šta misli o značajnom povećanju plata uposlenicima UNSA ili, pak, o izdvajanjima za naučnoistraživačke projekte koji su povećani za skoro tri puta u odnosu na prethodnu godinu (dakle, u vrijeme ‘Fortine vlade’) te da li navedeno smatraju optimizacijom i poboljšanjem odnosa ‘politike ka akademskoj zajednici’.

Kada bismo bili maliciozni kao Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i kada bismo željeli da pokažemo jedno ogromno neznanje ili želju za zavaravanjem javnosti kao oni, onda bismo i mi mogli da povežemo kruške i jabuke te da kažemo da je UNSA, između ostaloga, loše rangirana (u odnosu na vodeće univerzitete u regionu) zbog relativno slabe citiranosti top znanstvenih članaka u periodu 2013 – 2017 kada je SDA bila na vlasti. No, niti smo tolike neznalice niti smo tako maliciozni pa ćemo ovaj podatak ostaviti samo kao primjer neosnovanosti povezivanja trenutne vlade KS i webometric pozicije državnog univerziteta.

S druge strane, o rejtingu bh. univerziteta u svjetskim okvirima, akademskom potencijalu postojećih visokoškolskih ustanova, modelu webometrics rangiranja, nedostižnosti ‘šangajske liste’, skoro potpunom odsustvu znanstvenoga rada na našim ‘prestižnim’ univerzitetima te utjecaju postojeće legislative i prethodnih ‘vladara’ na navedeno, rado ćemo diskutovati nekom drugom prilikom.

Na kraju, da ne bude zabune, Naša stranka, kao i cijela vladajuća šestorka, kako nas vole zvati, itekako je svjesna svih izazova i problema koji su zatečeni u svim segmentima obrazovanja, uključujući i visoko obrazovanje i rejting našeg najvećeg i najstarijeg univerziteta u BiH, a koji su nastali kao posljedica višedesetljetne nebrige o ovome segmentu našeg društva od dosadašnjih ‘vladara’. S tim u vezi smo i započeli mjere ka stvaranju reda u ovoj oblasti, koje će stvoriti uvjete rada akademske zajednice u potpunoj akademskoj slobodi, koje će podrazumijevati i povećana ulaganja, ali i povećanu transparentnost poslovanja i poštivanje zakonskih procedura na UNSA.

Baš iz tih razloga se radujemo skoroj tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o stanju u obrazovnom sistemu, gdje će svi zastupnici imati priliku da pokažu svoje (ne)poznavanje i svoju (ne)posvećenost procesu oporavka ovog bitnog segmenta našeg društva, koji je godinama bio kontaminiran političkim spletkarenjima, poput današnjeg saopćenja najveće opozicione stranke u Kantonu Sarajevo”, odgovorio je Marjanović.

(DEPO PORTA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close