Potvrđeno – bosanski Picasso je original!

Umjetnička slika slavnoga Pabla Picassa koje je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je u utorak Press Republike Srpske.

Pozivajući se na navode povjesničarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Kozarskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u siječnju otkrili da se radi o vrijednome djelu.

“Radi se o djelu koje spada u ‘nultu’ kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela”, objasnila je povjesničarka Damjanović.

Ona je kazala kako se radi o djelu Glava muškarca odnosno Picassovu autoportretu. Povjesničarka umjetnosti je navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine. Tada je, po njezinim tvrdnjama ,slavni slikar, koji je i sam bio član komunističke partije za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović.

Foto: ATV Banja Luka

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close