Sudijska Arabija: Zlatom optočene palate kralja Abdulaha, koju Saudijci nisu smjeli vidjeti

Nemali šok je izazvala benigna fotogalerija spomenute reporterke Politica, na kojoj se, između ostalog, vidjelo kako je Abdulahova palata zaista optočena zlatom, a prikazala je i šta je bilo na meniju te večeri

Predsjednik SAD Barak Obama doputovao je prije nekoliko dana u službenu posjetu Sudijskoj Arabiji gdje su kraljevskoj palati sastao sa kraljem Abdulahom.

Iako ovaj susret nije rezultirao rješenjima nesuglasica dvije zemlje po pitanju dejstva u Siriji, Bijela kuća je uvjerena da je sama činjenica da je Obama s Abdulahom bio u četiri oka dovoljna da se predsjednikova posjeta pustinjskoj državi proglasi uspjehom.

Prijem kod kralja Abdulaha

Susret u četiri oka se dogodio u kraljevskoj rezidenciji u pustinji, gdje osim službenog snimatelja, nije bilo domaćih reportera. Kraljevi tjelohranitelji su pokušali da spriječiti i američku novinarsku svitu koja obilazi svijet s Obamom da uđu na pustinjsko imanje, ali su ih nakon kraćeg koškanja s Obaminim osobljem, pustili u zlatnu palatu, gdje su tridesetak sekundi snimali početak sastanka.

Među novinarima je bila i reporterka portala Politico Keri Badof Braun koja je, kao što i inače čini, svojim moblnim telefonom odmah počela da fotografiše sve što joj se učinilo zanimljivim.

Prijem kod kralja Abdulaha

Na Twitteru je objavila slike unutrašnjosti palate, a na nekoliko fotografija je uhvatila i početak bilateralnog susreta dvije delegacije. Nije ni slutila da time zapravo čini nešto krajnje neuobičajeno za tu apsolutnu monarhiju, u kojoj je cenzura oštra, a informacije o državnom vrhu su krajnje kontrolisane.

Kralj Abdulah se u javnosti pojavljuje rijetko pa cijela država već neko vrijeme bruji o njegovom navodno narušenom zdravlju, ali o tome u samoj Saudijskoj Arabiji nema ko da izvještava.

Prijem kod kralja Abdulaha

Zbog toga je nemali šok izazvala benigna fotogalerija spomenute reporterke Politica, na kojoj se, između ostalog, vidjelo kako je Abdulahova palata zaista optočena zlatom, a prikazala je i šta je bilo na meniju te večeri.

Prijem kod kralja Abdulaha

Novinarku su odmah zasuli porukama da im objavi još slika i informacija o kralju, a u samo nekoliko sati utrostručio joj se broj sljedbenika na Twitteru.

“Ne mogu da vjerujem da serija osrednjih fotografija s iPhonea može da izazovu toliku pažnju i iznenađenje u Twitter zajednici jedne zemlje”, rekla je kasnije Keri.

Prijem kod kralja Abdulaha

(Blic.rs)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close