Potpredsjednik F BiH Mirsad Kebo: Banke, koje su tu osnovali Saudijci financirale su Al-Kaidu!

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, retroaktivni poštenjaćina se nakon dvadesetak godina “hladovanja” u okrilju “ratnih zločinaca” i “terorista” prisjetio poštenja, političke i građanske odgovornosti. I baš sada, kao slučajno njemu neki savjesni građani donijeli na hiljade stranica kompromitirajuće građe o dojučerašnjim mu partijskim kolegama, koji ga nakon posljednih izbora nisu imali u kadrovskoj kombinatorici.
Mirsad Kebo, već otpisani politički metuzalem postaje medijska zvijezda na medijima Republike Srpske i Trećeg entiteta.

magazinplus.eu

NOV BELAJ ZA BIH: Banke, koje su tu osnovali Saudijci financirale su Al-Kaidu!

(poskok.info)

Bosanska, Vakufska i Depozitna banka, koje su osnovali Saudijci povezani s terorizmom Jasin al Kadi i Šafik Ajadi, sudjelovale su u financiranju terorizma u BiH, navodi se u izvještaju strane obavještajno-sigurnosne službe, koji je, među ostalim dokumentima, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao Tužiteljstvu BiH, piše Glas Srpske.

Navode da su te banke osigurale financijsku pomoć za nekoliko organizacija koje služe kao fasada Al-Kaide u BiH, a to su Muwafakf fondacija, Al-Haramain Islamic Foundation i Saudi high commission for relief BiH.

Neke od ovih organizacija Vlada SAD već je označila kao specijalne globalne teroriste, piše u izvještaju iz kolovoza 2003. godine koji je u posjedu Glasa Srpske.

Al-Haramain kao kanal za financiranje

Vakufska banka 2002. godine prijavila je kapital od 16,4 milijuna maraka, koji je iste godine porastao na 56 milijuna maraka. Agencija za bankarstvo FBiH u kolovozu 2002. godine odobrila je integraciju Vakufske i Depozitne banke.

Među dioničarima Vakufske banke su i Fondacija Bošnjački Mostar i Risajet Islamske zajednice, a njihov udio iznosi 18 i 11 posto.

Obje fondacije primaju donacije iz inozemstva, posebno iz Saudijske Arabije, a iza toga stoji propovjednik u sarajevskoj džamiji Kralja Fahda Nezim Halilović Muderis, piše Glas Srpske.

Al Kadi i Ajadi u Depozitnoj i Vakufskoj banci su, uz financijsko zaleđe tvrtke Mahmal Investments, godinama osiguravali financije islamskim humanitarnim i terorističkim organizacijama koje su djelovale u BiH, navodi se u izvještaju.

Bošnjačka tajna služba AID 2002. godine navela je da su te banke preko humanitarne organizacije Al-Haramain financirale Al-Kaidu.

Saudijska humanitarna organizacija Al-Haramain služi kao kanal za financiranje aktivnosti terorističkih organizacija.

Sarajevski ured pomogao je terorističkoj organizaciji Gamaa Al-Islamiya, dok su članovi Al-Ittihad al-Islami terorističke grupe Osame Bin Ladena bili zaposleni u somalijskim uredima koje su, također, financirale njihove operacije, navodi se u izvještaju AID-a.

U izvještaju se dodaje da je direktor Vakufske banke Amir Rizvanović u ožujku 2002. godine priznao da je organizacija “Al Haramain” bila aktivni klijent banke, a da je raniji direktor Nurudin Kusturica, nakon devet godina, napustio banku kada je otkriveno da je suvlasnik Vakufske i Depozitne banke na listi specijalno označenih globalnih terorista.

Ne blatim svoje, branim interese svih u BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je kako ga incident, koji je njegovo osiguranje imalo s građaninom radikalnijih uvjerenja, neće pokolebati u namjeri da iznese istinu o odredu El mudžahid i pomogne u razotkrivanju ubojica, lopova i kriminalca.

Kebo je potvrdio kako je njegovo osiguranje jučer u 14.15 sati imalo incident s jednim građaninom koji im je psovao i vrijeđao ih.

“Agenti federalnog MUP-a koji su mi dodijeljeni kao osiguranje sačinili su službenu zabilješku i proslijedili je nadređenima. Taj čovjek koji je napravio incident i ušao u zgradu Predsjedništva je Muhamed Beganović”, rekao je Kebo, napominjući i kako je osobno imao nekoliko neprijatnih susreta s njim.

Kebo pretpostavlja kako je Beganović, čovjek radikalnih uvjerenja, vrlo blizak članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

“To je ekstreman čovjek koji napada ljude. U ovom slučaju nije riječ samo o kampanji usmjerenoj protiv mene, već je to cijela organizacija privatnih osoba, koja neovlašteno prati i prisluškuje ljude”, rekao je Kebo.

On smatra kako su ti i takvi ljudi u BiH izvršitelji propagande Islamske države, optuživši kako ih predvodi predsjednik Kluba SDA u Zastupničkog domu Parlamenta BiH Asim Sarajlić, koji izvršava naloge stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

“Tu je i glavni tajnik SDA Amir Zukić, zatim Aljoša Čampara, njegov brat Dubravko, koji je tužitelj. Pretpostavljam kako je uspostavljen cijeli mehanizam kontrole kojeg nema u Ustavu. To su moje pretpostavke, a treba ih potvrditi institucije kojima je to posao”, rekao je Kebo.

On je naglasio kako mu nije cilj blatiti svoj narod već otkrivajući ubojice, lopove i kriminalce želi braniti interese svih građana BiH bez obzira na nacionalnu, političku i drugu pripadnost.

Potpredsjednik FBiH smatra kako incident pokazuje da je pokrenut psihološko-propagandni mehanizam s ciljem njegove izolacije nakon što je pravosuđu i javnosti stavio na uvid dokumenta koja bacaju svjetlo na određena politička zbivanja i koja se odnose na dovođenje, djelovanje i financiranje odreda El mudžahid.

“Neće me spriječiti da iznesem istinu o tome tko je doveo, financirao i zapovjedao pripadnicima El Mudžahida te utvrditi zašto su oni došli, kakvih je bilo zloupotreba donacija i humanitarne pomoći”, rekao je Kebo.

On je naveo i kako dokumenti pokazuju da su se, prema izvješću UN-IPTF-a iz 1997. godine, u KPD Zenica nalazili zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske koji su trebali služiti za razmjenu brata Sakiba Mahmuljina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close