BiHPrivreda

Potpisani ugovori o poticajima za poduzetničke zone

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, načelnici i predstavnici deset općina Federacije BiH potpisali su danas u Mostaru ugovore o dodjeli poticajnih sredstava u okviru grant sheme “Unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH za 2016. godinu”.

Sredstva, u iznosu od 1.400.000 KM, osigurale su Vlada Federacije BiH i Europska unija. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo je 1.000.000 KM, putem Projekta lokalnog integriranog razvoja (ILDP) kojega provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH 400.000 KM, dok sufinanciranje jedinica lokalne samouprave iznosi oko 501.000 KM.

Nakon provedenog javnog natječaja, na kojeg je pristiglo 30 aplikacija, odabrano je 10 projekata i to općina Orašje – “Razvoj napredne poslovne infrastrukture u PZ Dusine Orašje”, Zavidovića – “Izgradnja poduzetničke zone ekonomija – Batvice”, Tešnja – “Izgradnja javne rasvjete uz lokalnu cestu Tešanj – Tešanjka kroz industrijsku zonu Bukva”, Gračanice – “Sanacija ulice Šenik (II faza) u radnoj zoni Gračanica” te Novog Travnika – “Razvoj infrastrukture u industrijsko – uslužnoj zoni Neobarje Novi Travnik”.

Također, sredstva su dodijeljena za projekt općine Vitez – “Izgradnja putne infrastrukture u PZ Počulica – Šljivčica”, općine Stolac – “Izgradnja komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Hodovo”, Jablanice – “Industrijska zona Šljunkara”, Kiseljaka – “Izgradnja putne infrastrukture u PZ Dugo polje” te općine Kreševo – “Izgradnja infrastrukture u PZ Resnik”.

“Razvoj poduzetničkih zona jako je važan jer je poduzetnička infrastruktura jedna od generatora razvoja i mogućnosti otvranja novih radnih mjesta, ali i način stvaranja novih vrijednosti koje će u budućnosti doprinijeti boljem i uspiješnijem razvoju Federacije BiH”, izjavio je federalni ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

Istaknuo je kako su sredstva izdvojena za ovaj projekt poprilično značajna, izrazivši želju da u narednim godinama ta sredstva budu mnogo veća kako bi u ovom procesu i broj sudionika bio veći.

Na pitanje kako poduzetnicima olakšati registriranje firme, ministar Zukić je kazao kako su u tijeku određeni reformski propisi koji bi trebali kroz narednih 12 do 18 mjeseci olakšati proces registriranja i svih postupaka da bi se otpočeo biznis tako da registracija ne bi trajala više od sedam dana.

“U Federaciji BiH je izražen problem procesa registriranja pa i samog poslovanja i dosta je komplikovaniji nego u okruženju. Ali upravo su u tijeku određeni reformski propisi koji bi poduzetnicima trebali olakšati taj proces”, kazao je ministar Zukić.

Predstavnik UNDP-a Aldin Međedović kazao je kako ova grant shema ima za cilj jačanje i kreiranje poduzetničkih zona u Federaciji BiH te kako su ove aktivnosti dio kontinuiranih napora i zalaganja UNDP-a u BiH s ciljem pružanja stimulansa ekonomskom rastu i zapošljavanju, a sve u sklopu snažnijeg lokalnog ekonomskog razvoja.

Čestitao je izabranim općinama na projektima te zahvalio resornom Ministarstvu i ministru Zukiću na izvrsnoj dugogodišnjoj suradnji kazavši da će se s ovakvim aktivnostima nastaviti i u budućnostu u općem interesu.

Načelnik Kreševa Radoje Vidović i načelnik Tešnja Suad Husković izrazili su zadovoljstvo što su se njihove općine našle među deset odabranih projekata te su zahvalili resornom Ministarstvu što je prepoznalo napore lokalnih zajednica da poboljšaju uvjete poslovanja u svojim sredinama.

Istaknuli su kako je ulaganje u poslovne zone jedan od osnovnih uvjeta kako bi gospodarstvo lokalnih zajednica i Federacije napredovalo.

Po završetku realiziranja, navedeni projekti trebali bi rezultirati kreiranjem 200 novih radnih mjesta, ulaskom 25 novih gospodarskih subjekata u spomenute zone, unaprijeđenim uvjetima za nove investicije kao i proširenjem usluga podrške razvoju poduzetništva unutar poduzetničkih zona.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close