logo
bios

Potpisani “Program reformi” ne može biti dostupan javnosti, proglašen izuzetkom

Objavljeno prije 1 mjesec . u pet, dec 13th, 2019

Interes Predsjedništva BiH iznad interesa javnosti

Predsjedništvo BiH je odbilo da postupi po zakonu i dostavi Program reformi, navodi se iz Transparency International BiH.

Iz ovog Udurženja smatraju da je ovakva odluka Predsjedništva BiH potpuno nezakonita, te će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju njenog javnog objavljivanja

Iz dokumenta koji su objavili na svom FB profilu, u obrazloženju Sekretarijata Predsjedništva BiH navodi se kako je utvrđen “izuzetak ” od objavljivanja informacije, procjenjujući da navedena informacija ne može biti dostupna javnosti.

“Tražena informacija je izuzeta od objavljivanja i davanja u javnost. Razlozi za ovakvo postupanje su zaštita procesa donošenja odluke od strane javnog organa u davanju mišljenja savjeta ili preporuka od stranje javnog organa ili svakog lica koje vrši aktivnosti za ili u ime javnog organa, a ne obuhvata činjenične, statističke, naučne ili tehničke operacije. Dakle stranka se odbija radi sprječavanja mogućnosti ugrožavanja realizacije odluke značajne za interes javnog organa i drugih povezanih institucija. Objavljivanjem ove informacije bi se mogla osujetiti svrha postupka i objavljivanje je protivno interesu Predsjedništva BiH i drugih uključenih institucija iz pomenute odluke” navodi se u obrazloženju odluke.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH kaže za BUKU kako je ovim odgovorom i obrazloženjem stavljen interes političkog dogovora iznad javnog interesa. 

“Otvoreno su naveli da je odluka Predsjedništva BiH da će poslati Program reformi NATOu nakon što se imenuje Savjet ministara, te rekli da bi objavljivanje ugrozilo realizaciju ove odluke.Takodje je navedeno da bi objavljivanje ugrozilo interes Predsjedništva te da je on praktično ovim postavljen iznad javnog interesa. Da li to znači da objavljivanje Programa reformi koji se tice svih građana BiH ugrožava imenovanje ministara ili saradnju sa Nato?” pita se naša sagovornica.

Podsjetimo 26. 11 je TI BiH je od Predsjedništva BiH zatražio dostavljanje dokumenta Program reformi u BiH, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Buka

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh