Potpisan ugovor o izgradnji buduće toplane u Zenici – Kinezi dobili posao

Nakon uspješno provedene analize i revizije projekta, danas je u prostorijama Općine Zenica potpisan Ugovor o izgradnji i nabavci opreme za Termoelektranu – Toplanu čime su postavljeni temelji za konačan početak radova na izgradnji ovog najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Zenici i jednog od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope.

Državna kompanija SEPCOIII se obavezuje da će završiti projekat u roku od 29 mjeseci po sistemu ključ u ruke i predati ga gradu Zenica. Tokom pregovaračkih aktivnosti koje su se odvijale u posljednjih godinu dana, SEPCOIII je u konkurenciji dvije njemačke, jedne španske i jedne talijanske firme pokazao najveću snagu i ponudio najpovoljniju cijenu, a pri tom će ući i u strukturu KTG Zenica i učestvovati u finansiranju projekta.

Inače, kompanija SEPCOIII dosad je u svijetu izgradila više vrsta energetskih objekata ukupne snage 294.000 MW, trenutno realizira 16 projekata u svijetu,  a godišnji obrt ove kompanije iznosi 30 milijardi eura. Kineska firma s posebnom pažnjom pristupa projektu u Zenici s obzirom da će time ući na evropsko tržište na kojem dosad nije bila prisutna.

U skladu sa dogovorom između SEPCAIII i njemačke firme Steag, po završetku projekta Steag će nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina.

Toplana-Elektrana će, kako je planirano, proizvoditi 390 MW električne energije i do 170 MW toplinske energije za potrebe grijanja grada Zenice.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close