Poduzetnik iz Gradačca Adem Hanić kupio UTL

Unisova tvornica valjčanih ležajeva u Sarajevu, poznatija pod nazivom UTL, prodata je poduzetniku iz Gradačca Ademu Haniću za oko 4 miliona KM, uz obavezu kupca da zadrži sve postojeće i zaposli 30-ak novih radnika, te da u naredne tri godine u sarajevski pogon investira 1,4 miliona KM, piše Slobodna Bosna.

Poduzetnik iz Gradačca Adem Hanić suvlasnik je dvije srodne tvornice u Brčkom i Gradačcu – TMD MIBO I KOVGRAD – koje su nekada poslovale u okviru FAMOS-a i proizvodile dijelove za motorna vozila (TMD -Tvornica motornih dijelova).

Unisova tvornica u Sarajevu pod nazivom UTL do pred rat bila je perjanica cjelokupne metalske industrije BiH. Poslovala je s najpoznatijim proizvođačima automobila u Evropi i ostvarivala izvoz vrijedan više od 100 miliona dolara.

No, današnji UTL nije ni blijeda sjena nekadašnjeg preduzeća smještenog u Vogošći. Tokom rata UTL je sistematski opljačkan a pred kraj rata, pred reintegraciju Vogošće, najvrednije mašine UTL-a odvezene su u Vojvodinu, u tamošnju Fabriku kugličnih ležajeva u Temerinu. U Vogošći su ostale poluprazne proizvodne hale s nekoliko mašinskih postrojenja koja se nisu mogla rasklopiti i prenijeti na drugo mjesto.

UTL je zapravo posljednja preostala tvornica nekadašnjeg giganta UNIS-a koji je do pred rat zapošljavao oko 50.000 radnika diljem BiH i bivše Jugoslavije. Osim UTL-a, UNIS je još jedino suvlasnik dva nebodera u Sarajevu, poznata pod nazivom “Momo i Uzeir”, koja su obnovljena nakon rata kapitalom Kuwait Consulting & Investment Co., od kada posluje pod nazivom UNITIC.

Novi vlasnik UTL-a Adem Hanić, u maju ove godine, započeo je izgradnju nove tvornice kugličnih ležajeva u Gradačcu čija će proizvodnja biti usko povezana s proizvodnjom UTL-a u Vogošći. U tri tvornice u kojima je većionski vlasnik, Hanić upošljava oko 300 radnika i ostvaruje bruto prihod od oko 250 miliona KM godišnje.

Slobodna Bosna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close