Potpisan sporazum o stvaranju Evroazijske ekonomske unije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je potpisao sporazum sa svojim kolegama iz Kazahstana i Bjelorusije o stvaranju ekonomske unije.

Moskva je saopćila da će Evroazijsaka ekonomska unija (EEU) bivših sovjetskih država stvoriti zajedničko tržište i pomoći u integriranju ekonomske politike, počevši od iduće godine.

Kritičari tvrde da je taj projekt pokušaj oživljavanja starog Sovjetskog Saveza.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko prognozirao je da će se i Ukrajina eventualno pridružiti bloku.

Rusija je vršila pritisak na Ukrajinu da se pridruži bloku dok je Viktor Janukovič bio predsjednik države, prije njegovog svrgavanja u februaru od opozicije koja nastoji, umjesto toga, ojačati veze s Evropskom unijom. Odnosi između dvije zemlje naglo su pogoršani otada a u istočnoj Ukrajini izbili su nasilni nemiri.

Trojica predsjednika potpisala su sporazum o uspostavi EEU u kazahstanskoj prijestonici Astani, prenosi BBC.

On će stupiti na snagu 1. januara, kada ga ratifikuju parlamenti tri države, i ima za cilj garantirati slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radne snage, kao i koordinirati politiku u velikim ekonomskim sektorima.

Tri države imaju zajedničku vrijednost BDP-a oko oko 2,7 triliona dolara.

Putin je nazvao stvaranje EEU “događajem od epohalnog značaja”.

– Ovaj dokument vodi naše zemlje na apsolutno novi nivo integracije, istovrmeno potpuno čuvajući državni suverenitet – izjavio je on tokom susreta sa svojim kolegama u Astani.

Tri zemlje “stvorile su moćan i atraktivan centar ekonomskog razvoja, veliko regionalno tržište koje pokriva više od 170 miliona ljudi”, dodao je on.

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev izjavio je kako smatra novu uniju “mostom između Istoka i Zapada”.

Skupa s Ukrajinom pod novim čelništvom, ostale bivše sovjetske republike odbile su potpisati sporazum o uniji, iako Armenija i Kirgistan razmatraju članstvo u njoj.

– Usput smo izgubili nekoga: ja mislim na Ukrajinu. Uvjeren sam da će ukrajinsko rukovodstvo prije ili kasnije uvidjeti gdje leži njegova sreća – izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na ceremoniji potpisivanja.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close