Potpisan Memorandum za potporu poduzetništvu

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i direktorica Regionalnog ureda Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) za zapadni Balkan Brigitte Heuel-Rolf jučer su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, potpisati Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i GIZ-a.

Memorandum uspostavlja odnos tehničke saradnje u svrhu davanja potpore aktivnostima Sektora razvoja i poduzetništva u Ministarstvu. Saradnja će se razvijati i u svrhu stvaranja pozitivnijeg poslovnog okružja na odabranim poslovnim lokacijama koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti ovih područja i njihovih malih i srednjih poduzeća (MSP).

Memorandumom o razumijevanju definiraju se područja vezana za mala i srednja poduzeća, Zakon o malom biznisu (Small Business Act – SBA), inicijativa za uspostavljanje radne grupe za SBA i Start-up poduzeća.

Ministar Halimović je nakon potpisivanja Memoranduma naglasio da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta jedno od rijetkih ministarstava koje je iskoristilo sve kapacitete da bi doprinijelo rastu i razvoju malog i srednjeg biznisa na području FBiH.

– Od prošle godine smo išli s novim projektima, a to su bili projekti pomoći mladima u otvaranju i pokretanju malih biznisa, tu je i projekt pomoći ženama i od GIZ-a smo prepoznati kao dobar partner u razvijanju tih naših dosadašnjih, ali i budućih projekata koji su precizirani današnjim memorandumom. Ono što želimo unaprijediti ovim memorandumom je davanje podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u ciljanim općinama na području BiH, po pet iz oba entiteta, u smislu da ćemo jačati konkurentnost tih preduzeća i da ćemo ići na udruživanje profitabilnih preduzeća u prepoznatljive klastere – kazao je Halimović.

Drugi vid saradnje predviđen Memorandumom je da će se zajednički raditi na donošenju novog zakona o malom biznisu, što predstavlja nadogradnju onoga što se već radi, a to je pomoć mladim ljudima pri zapošljavanju, pomoć firmama.

– Mi već imamo programe kojima pomažemo Start-up firme, dakle novoosnovane firme, ali ovim memorandumom mi pokušavamo pomoći firme koje su mlade, da opstanu na tržištu u ambijentu koji u BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Pomoći ćemo im na taj način što ćemo tehnički osposobiti preduzeća, odnosno mlade vlasnike tih preduzeća da rade biznis planove i programe koji će biti prepoznati od finansijskih institucija, a sve radi otvaranja novih radnih mjesta i jačanja konkurentnosti naših preduzeća kako u zemlji, tako i na inozemnom tržištu – rekao je ministar Halimović.

Istaknuo je i da Ministarstvo ovakvim programima godišnje osigura od 150 do 200 novih radnih mjesta, posebno naglasivši da je Ministarstvo u 2013. imalo 12 projekata.

Direktorica Regionalnog ureda Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) za zapadni Balkan Brigitte Heuel-Rolf istaknula je da GIZ ima jako dobru saradnju s Ministarstvom i da se ta saradnja odnosi na dva segmenta.

– Ministarstvo i GIZ će osnovati zajedničku radnu grupu koja će se odnositi na novi zakon o malom biznisu i koja će razviti platformu radi implementacije principa tog zakona. Mi već sarađujemo s deset općina i primjenjujemo pojedine principe postojećeg zakona i radimo u domenu Start-upova, dakle pružamo pomoć novoosnovanim firmama, a tome možemo dodati i podršku u domenu javno-privatnog dijaloga, zatim omogućavanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća, podršku porodičnim preduzećima, ženama poduzetnicama i radu u obliku klastera – rekla je Heuel-Rolf.

Kazala je da se drugi aspekt saradnje odnosi na jačanje i poboljšanje konkurentnosti preduzeća, dodavši da će se inicijative iskristalizirati iz općina i da će se putem Ministarstva dalje preporučivati i implementirati u privatnom sektoru.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close