Potočari: Pripreme za ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici

Do sada je identificirano i spremno za ukop 409 žrtava  genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva je novorođenče Muhić, koje će biti ukopano u blizini svoga oca koji je ranije ukopan u Potočarima – kazao je Agenciji Fena zamjenik direktora Javnog komunalnog preduzeća „Gradska groblja“ Visoko Kenan Karavdić.

Po njegovim riječima, na terenu u Potočarima ekipe već vrše iskop mezara, pripremaju na terenu sve ostalo što treba, dok je u Visokom sa današnjim danom spremljeno i spremno za transport 409 stradalih Srebreničana.

Karavdić je naveo da će, kao i ranijih godina, ispraćaj posmrtnih ostataka Srebreničana biti 9. jula. Kolona kamiona sa tabutima će krenuti u deset sati iz Visokog, zaustavit će se u Sarajevu, ispred zgrade Predsjedništva BiH oko 11 sati, a onda će kroz Sarajevo proći put Potočara.

Na pitanje da li je 409 konačan broj stradalih Srebreničana čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, Karavdić je kazao da su po njihovim informacijama vrlo male vjerovatnoće da će biti još identifikovanih te da se 409 može smatrati konačnim brojem.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 5.657 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Svih prethodnih godina, kao i ovog jula, nakon identifikacije u Tuzli, posmrtni ostaci žrtava se prebacuju u Visoko gdje u JKP ”Gradska groblja” bivaju pripremljeni za dženazu i ukop.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close