Posljednji jugoslovenski kralj vraća se u Srbiju

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića biće prebačeni u Srbiju, a datum njegove sahrane na Oplencu biće naknadno određen tokom ove godine, izjavio je danas prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević.
“Kralj Petar će se konačno pridružiti svojim precima u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Do tog trenutka počivaće u miru u kapeli pri kraljevskom dvoru na Dedinju u Beogradu“, rekao je prestolonasljednik Aleksandar Drugi.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Vladi Srbije i Odboru za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice „na njihovoj nesebičnoj pomoći i savetima“ – saopšteno je iz kancelarije prestolonasljednika.

Datum sahrane biće određen kasnije tokom ove godine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, predsjednikom Srbije, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Prestolonasljednik Aleksandar Drugi ocijenio je da je povratak kralja Petra Drugog u Srbiju veoma dirljiv događaj od velikog istorijskog značaja i da su on i njegova porodica veoma ponosni što se “njegov otac kralj Petar Drugi  konačno vraća kući”.

Kralj Petar Drugi bio je najstariji sin kralja Jugoslavije Aleksandra Drugog Karađorđevića i kraljice Marije. Rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, poslije čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio poslije ubistva svoga oca u Marseju, 1934. godine.

Pošto je u vrijeme atentata Petar Drugi imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneseno je na namjesništvo.

Početkom Drugog svjetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke NJemačke, a odluka namjesnika kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Njemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske vojske.

Kao rezultat tih događaja, kralj Petar Drugi proglašen je punoljetnim, a nakon što je Jugoslavija okupirana, bio je primoran da, zajedno sa Jugoslovenskom vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat.

Kralj Petar Drugi se u junu 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbjegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar Drugi nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živio u Londonu, a posljednje godine života proveo je u Americi, gdje je poslije duge i teške bolesti umro 1970. godine. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je u septembru prošle godine donijela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Za predsjednika Odbora imenovan je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close