Chomsky pozvao Turke da okončaju “maligni” rat s Kurdima

Američki ljevičarski filozof i aktivista Noam Čomski pozvao je danas Tursku da okonča “maligni” rat sa kurdskim pobunjenicima i ocijenio da nova mirovna inicijativa nudi realnu šansu za rješavanje konlfikta.

Čomski je rekao da rastuća samostalnost kurdske regije u Iraku i mogućnost da se kurdska zona u Siriji otcijepi zbog građanskog rata znače da Turska mora brzo da se suoči sa sopstvenim kurdskim problemom.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan podržava razgovore sa zatvorenim kurdskim vođom Abdulahom Odžalanom i tvrdi da iskreno pokušava da okonča rat sa Radničkom partijom Kurdistana /PKK/, u kojem je od 1984. godine poginulo preko 40.000 ljudi.

“Turska mora da nađe svoje mjesto, ako je u stanju da prezdravi unutrašnje rane. Ne postoji ništa malignije od tog vječitog kurdskog pitanja”, rekao je Čomski u obraćanju na Univerzitetu Bosfor, prenio je Rojters.

On je dodao da novi pregovori bude nadu u vezi sa rješavanjem konflikta, uprkos “zločinačkim pokušajima da se oni poremete”. Čomski je time komentarisao ubistva tri kurdske aktivistkinje u Parizu prošle sedmice.

Čomski je kritikovao i praksu zatvaranja novinara u Turskoj, naročito onih koji rade za kurdske medije. Prema podacima organizacije Reporteri bez granica, Turska je prva u svijetu po broju novinara iza rešetaka. U decembru ih je bilo 72.

Turski izdavač koji objavljuje djela Čomskog i sam je bio optužen za kršenje zakona protiv terorizma i uvredu države, jer je od 2002. do 2006. godine objavljivao kritike koje je ovaj američki filozof izrekao o borbi protiv PKK. Krivični postupak okončan je oslobađajućom presudom.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close