Poslanici u FBiH »fejzbuče« tokom zasjedanja

Članovi zakonodavne vlasti u FBiH sve češće su u toku sjednica skupština kantona i Parlamenta FBiH aktivni na internet društvenim mrežama, gdje čak postavljaju i viceve, ali ovakvo neprimjereno ponašanje nije kažnjivo, jer u Etičkom kodeksu nije navedeno kao “prekršaj”.

Nezavisne novine

Istakli su ovo u nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa, koja prati rad vlasti, ali priznali i sami poslanici.

Jedan od posljednjih slučajeva ovakvog ponašanja zabilježen je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj u srijedu, o čemu je dopis medijima sa “dokazom”, pod uslovom anonimnosti, uputio jedan građanin. Naime, poslanik Kemal Beganović (SDP) je za vrijeme sjednice bio aktivan na Facebooku gdje je kroz niz postova razmjenjivao mišljenje o određenim temama, što je i sam priznao.

“Kako znam za Parlament, poslanici, između ostalog, čitaju novine i to je sada zamijenjeno društvenim medijima. To je dosta učestalo. Društveni mediji su postali način komunikacije sa građanima, biračima. Koristim ih i ja. Nije dobro to raditi tokom sjednice, ali sam vidio da je tokom sjednice poslanik Mirza Ustamujić poslije 11 sati, a sjednica je počela u 10.15, imao post i bio je napad na člana SDP-a. Bilo je primjereno na takav jedan post i odgovoriti”, smatra Beganović.

Dodao je da je on taj dan zapravo na Facebooku bio najaktivniji tokom skoro dvosatne pauze, a osim o Ustamujiću govorio je o Vladi FBiH i odgovarao na pitanja o platama parlamentaraca koje iznose 2.500 KM.

“Znam ko je sve ovo uputio medijima. U pitanju je neko iz druge stranke”, dodao je Beganović.

On kao rješenje vidi u ograničenju interneta u sali gdje je sjednica.

“Veliki broj ljudi koji, kada nije neka tema koja im je interesantna, koristi internet. Čak neki postavljaju i viceve”, kazao je Beganović.

Izjavu “prozvanog” Ustamujića, posalnika SBB-a, nismo uspjeli dobiti u petak.

Članovi Parlamenta FBiH ističu da se, osim aktivnosti na Facebooku i Twitteru, dešava i da na sjednicama poslanici čitaju novine, igraju igrice ili tok sjednice prate iz restorana. Dok neki kritikuju ovakvo ponašanje, drugi ga opravdavaju.

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, istakao je da je malo iznenađen da neko vrijeme sjednice provodi igrajući igrice ili je aktivan na Facebooku, jer funkcija poslanika zahtijeva fizičko i mentalno prisustvo, koncentraciju i praćenje toka sjednice.

“Te stvari nemamo jasno definisane u Kodeksu ponašanja, ali je definisano da treba da se prati tok sjednice i da se redovno prisustvuje sjednicama. To podrazumijeva da se ne može biti ni psihički odsutan. Zato se ovakvo ponašanje može okarakterisati kao nesavjesno obavljanje funkcije”, rekao je Osmanović.

Neki od članova Etičke komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kazali su da pitanje korištenja društvenih mreža nije posebno regulisano pravilnikom, ali nisu bili raspoloženi prokomentarisati ovakvo ponašanje i eventulano kažnjavanje.

Nasir Beganović, poslanik SBB-a, rekao je da nije prihvatljivo da se ne prati sjednica Parlamenta, ali može razumjeti jer neke diskusije i ne zavrjeđuju pažnju pošto skreću sa tačke dnevnog reda.

Besima Borić, zamjenik šefa Kluba poslanika SDP-a, istakla je da nije neuobičajeno da neki poslanici posvećuju manje pažnje nekoj tački dnevnog reda i rade druge stvari.

“Imamo svi pripreme za određene tačke. Podijeljena su zaduženja unutar Kluba. Ono što meni smeta je što ih ima da se prijave da su došli na sjednicu i onda ih po cijeli dan nema. Neki sjede u restoranu i tamo prate sjednicu”, naglasila je Borićeva.

Majda Behrem-Stojanov, portparol CCI-ja, istakla je da ima kantona čiji su poslanici revnosni poput Hercegovačko-neretvanskog, ali ih ima gdje se bahato ponašaju, sjede u restoranima, telefoniraju, glasno razgovaraju i šetaju po skupštinskoj sali.

“U Livanjskom kantonu, na primjer, nije predviđena sankcija za neobrazloženo napuštanje sjednice, ali zato naplate punu naknadu za tu sjednicu”, dodala je Behrem-Stojanova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close