Poslanici plaćeni za nerad, od posla odmarali mjesecima

Parlament FBiH je održao svega tri redovne sjednice za osam mjeseci otkako je formirana nova parlamentarna većina, dok je zakonodavna vlast odmarala tri mjeseca u Predstavničkom i četiri mjeseca u Domu naroda i trošila mjesečno oko 500.000 KM

(Nezavisne)

Prema informacijama dostupnim u Parlamentu FBiH, tokom ove tri redovne sjednice, održane od juna prošle godine do februara ove, poslanici i delegati su usvojili po oko 35 zakonskih rješenja, što je više nego dvostruko manje nego što su radili u istom periodu godinu prije. Poređenja radi, od juna 2011.

To što nije bilo sjednica je volja nove parlamentarne većine, koja je na taj način željela blokirati rad Parlamenta i izvršiti dodatni pritisak da se učine ustupci za rekonstrukciju Vlade FBiH. Izabrali su najgori način koji košta građane. U okviru redovnog rada Parlamenta mogu donijeti odluke jer imaju većinu, ali nemaju pravo zatvoriti rad Parlamenta, kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, stranke koja zajedno sa HSP i Radom za boljitak od juna više nije dio parlamentarne većine. Ponovio je da u Parlamentu čeka više od 50 važnih akata od kojih su mnogi u hitnoj proceduri.

Dževad Rađo, delegat SBB, stranke koja sa SDP, HDZ BiH i HDZ 1990 sada čini većinu, kazao je da sjednica nije bilo jer je bila tolika želja SDA za vlašću da su sve zaustavili i opstruirali.

Na tri redovne sjednice Parlamenta FBiH održane tokom posljednjih osam mjeseci usvajani su novi zakoni, izmjene postojećih i zakoni u formi nacrta poput zakona o zaštiti od nasilja u porodici, o klasifikaciji zanimanja, volontiranju, istraživanju i eksploataciji nafte.

Predstavnički dom održao je četiri vanredne sjednice, u junu i septembru prošle i februaru ove godine, i to zbog smjene Vlade, zahtjeva za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira i dvije na kojima je mijenjao rukovodstvo Doma s obzirom na to da je jednom sjednicom povrijedio Ustav FBiH. Nikakva zasjedanja nisu imali u julu, avgustu i januaru. Dom naroda nije zasjedao u junu, avgustu, oktobru i januaru, a samo pitanje smjene Živka Budimira provlačilo se tokom tri sjednice. Vlada FBiH je u tom periodu održala oko 20 sjednica.godine do februara 2012. Predstavnički dom imao je devet redovnih sjednica i oko 90 zakonskih rješenja na njihovom dnevnom redu, a Dom naroda je održao sedam redovnih sjednica i usvojio oko 65 zakonskih propisa. Federalni parlamentarci su tokom posljednjih osam mjeseci, od formiranja nove parlamentarne većine u junu, imali i nekoliko vanrednih sjednica na kojima su se posvetili promjeni vlasti, te usvajanju budžeta.

– Od formiranja nove parlamentarne većine obradili su veliki broj mjera, ali kada se uzme u obzir cijela godina, nema razloga za optimizam i naznaka za pomake. Parlamentarci su dobili podršku milion građana, ali je pitanje šta su građani dobili za ukazano povjerenje, kazala je juče Lejla Deronja-Suljić iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koja prati rad Parlamenta.

Ona je napomenula da se za primanja poslanika i delegata federalnog Parlamenta mjesečno izdvaja oko 500.000 KM.

Posljednja redovna sjednica oba doma bila je u decembru. Nije još poznato kada će biti naredna s obzirom na to da je Predstavnički dom za iduću sedmicu zakazao opet vanrednu sjednicu, ali će ipak na njoj biti oko 20 tačaka posvećenih uglavnom zakonima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close