Nepotrebni rutinski medicinski testovi

Široka koalicija ljekara i grupa za odbranu prava potrošača objavila je spisak desetina ljekarskih testova, tretmana i procedura za koje se smatra da su nepotrebni, skupi, pa čak i štetni.Spisak od 90 procedura koje su ocijenjene kao nepotrebne je dvostruko duži od sličnog spiska objavljenog prošle godine.

Pomenuti spisak je dio kampanje koju je “lansirao” Američki odbor za internu medicinu, nazvane “Mudar izbor”, sa ciljem da se ljekari odvrate od prepisivanja takvih procedura koje su postale uobičajena praksa, ali koje podižu cijenu zdravstvene zaštite u SAD.

Među uobičajenim procedurama za koje medicinski stručnjaci pozivaju ljekare da ih izbjegavaju je davanje lijekova za gorušicu bebama koje pate od kiseline i nagovaranje žena da se podvrgnu carskom rezu, ako su prošle termin od predviđenog dana porođaja.

LJekari koji su radili na ovom izvještaju kažu da se neke medicinske procedure prečesto koriste zbog ličnih navika ljekara i zbog ličnih zahtjeva pacijenata koji smatraju da im je neka terapija neophodna.

Na primjer, u rizičnoj grupi žena u dobi između 30 i 65 godina ili mlađe od 21 godišnji Papanikolau test (PAPA test) ne nudi nikakvu prednost u odnosu na test koji bi se vršio svake tri godine, saopštio je Američki koledž akušera i ginekologa (AGOC).

PAPA test je dio ginekološkog pregleda čiji je cilj što ranije otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice.

Druga uobičajena praksa prepisivanja antibiotika i za sinusnu infekciju i za konjuktivitis je u većini slučajeva apsolutno nepotrebna. Uzrok tih bolesti, kažu ljekari, skoro uvijek je virus, koji antibiotici ne liječe.

Takođe, oko 50 odsto djece koji dođu u urgentni centar sa povredom glave odmah se šalju na CT skener, a što samo povećava izlaganje radijaciji i može da ubrza pojavu raka kasnije u životu.

Kompjuterizovana tomografija (skraćeno CT) je radiološka metoda snimanja koja pored rendgen zračenja primjenjuje i tomografiju, metodu obrade snimaka uz primjenu računara i savremenih programskih paketa.

srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close