BiHPrivreda

Poskupljenje goriva nije u skladu sa propisima Evropske unije!

Piše: Davor Obrdalj

U Parlamentu BiH danas je skinut sa dnevnog reda Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini. Prema tom prijedlogu, gorivo i plin bili bi skuplji za najmanje 15 feninga, o čemu smo ranije pisali.

Kako saznajemo,‭ ‬poslanici Demokratske fronte i svi poslanici iz RS-a protivili su se da prijedlog ide po hitnoj proceduri.‭ ‬SDP je u ovoj situaciji ostao suzdržan,‭ ‬ali zanimljivo ni poslanici stranke iz vladajuće koalicije HDZ BiH nisu digli ruku za hitnu proceduru već su također ostali suzdržani.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić prijedlog je branio sam,‭ ‬bez prisustva resornog ministra.‭ ‬Rekao je da neusvajanje‭  ‬izmjena zakona o akcizama dovodi u pitanje izgradnju autoputeva.

Prijedlog zakona sada će ići po redovnoj proceduri.‭ ‬Mora proći komisije i amandmansku fazu.‭ ‬Sljedeća sjednica državnog parlamenta je‭ ‬1.‭ ‬augusta.

NIJE U SKLADU SA EU

Kako saznaje Žurnal, Direkcija za europske integracije smatra da zakon o akcizama BiH, kao i novopredložene izmjene  nisu u skladu sa propisima europske unije. U prijedlogu izmjena zakona o akcizama BiH stoji da bi iznos za akcize za biogorivo i biotečnosti trebao biti 0,45 KM po litru.

Međutim,  iz direkcije napominju  da se akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije u transportu predviđa uspostavljanje programa promocije korištenja biogoriva, a kao jedan od bitnih uslova za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije je preispitivanje državnih zakona iz oblasti akciza i carinskih tarifa i njihovog usklađivanja sa politikom korištenja obnovljivih izvora energije.

Pojednostavljeno, ne mogu se donijeti akcize na biogoriva i biotečnosti zato što se radi o obnovljivim izvorima energije. Direkcija za europske integracije zbog toga smatra da predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama nisu u skladu sa propisima Europske unije, a time i Reformske agende.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close