Poskupio duhan, pooštrene kontrole radi suzbijanja crnog tržišta

Duhan za motanje od petka je skuplji 100 odsto, a uporedo s tim pooštrene su kontrole čiji je cilj da se suzbije crno tržište ovog proizvoda.

Poskupljenje je rezultat primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, a predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duhanske prerađevine u EU.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da nove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, budući da će se na starim zalihama duhana još nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu odštampane nove.

Kada je o poskupljenju riječ, Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, rekao je da su trgovci ispoštovali odluku o poskupljenju, koja, sigurno, neće obradovati pušače.

“Nisam pušač, ali od njih čujem da ih je dosta prešlo na rezani duhan, jer je bio dosta povoljniji od cigareta. Ipak, država je digla cijene odnosno poreze zato što se razvila potrošnja”, rekao je Marjanović.

Međutim, poskupljenje rezanog duhana, na koji su ranije, zbog znatno nižih cijena od cigareta, prešli mnogi pušači, obradovalo je borce protiv otrovnog duhanskog dima.

“Donošenje takve jedne odluke mi, borci za zdravlje, treba da pozdravimo. Zašto? Evidentno je da i zemlje u evropskom regionu bilježe značajno procentualno smanjenje pušenja, gdje je najjače oružje upravo povećanje cijene duhanskih proizvoda”, ističe Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duhana Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kada su u pitanju pooštrene inspekcijske kontrole, kako su nam potvrdili iz UIO BiH, u saradnji s entitetskim inspektorima vrši se monitoring na pijacama i ostalim prodajnim mjestima, gdje se provjerava da li na tržištu ima i duhana koji nije obilježen akciznom markicom, a što je zakonska obaveza.

“Po uzoru na akciju ‘Meso’, koju smo sproveli na isti način, a koja je rezultirala otkrivanjem nelegalnog prometa mesa u BiH u iznosu većem od 40 miliona KM, mišljenja smo da će i promet duhana biti pod pojačanim nadzorom u smislu eliminacije crnog tržišta”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Podsjećanja radi, nakon dizanja cijena duhana za motanje, slijedi novi udar na džepove pušača jer će uskoro poskupjeti četiri vrste cigareta.

“Nezavisnim” je potvrđeno da se to odnosi na brendove memfis, LD, ronson i vinston, čija će pakla, od 11. avgusta, biti 10 feninga skuplja.

“Memfis sa 3,90 KM ide na četiri marke, LD će umjesto tri marke koštati 3,10, za paklu ronsona umjesto 3,40 biće neophodno izdvojiti 3,50 KM, dok će vinston umjesto 3,60 KM koštati 3,70”, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close