Posao vrijedan milion eura: Počinje rekonstrukcija 15 fudbalskih stadiona

Nakon što su prošle decenije od ozbiljnijih građevinskih radova, na proljeće iduće godine počinje prva faza obnove trinaest nogometnih stadiona u Bosni i Hercegovini. Novac je, nakon nekoliko mjeseci pregovora koje su sa čelnicima evropske nogometne asocijacije vodili prvi ljudi NS BiH na čelu sa agilnim predjednikom Elvedinom Begićem i njegovim suradnicima iz Saveza, obezbijeđen iz fondova UEFA-a a ovaj projekat obnove travnjaka i ostalih dijelova stadiona mogao bi biti vodilja za kasnije projekte kompletnog renoviranja sportske infrastrukture u BiH, piše Slobodna Bosna.

Riječ je o grantu vrijednom oko milion eura, koji je rukovodstvo NS BiH dogovorilo sa dužnosnicima UEFA. Jasno, taj je iznos nedovoljan za temeljitu rekonstrukciju ovdašnjih stadiona, no osnovica je za dobar početak.

Riječ je o novcu koji je izvorno namijenjen za rekonstrukciju terena na ovdašnjim stadionima. Rekonstrukcija podrazumijeva sklanjanje postojećeg travnjaka, radove na pripremi za postavljanje novog, drenažu, nasipe i, konačno, novu travu.

U početnoj fazi izabrano je trinaest klubova koji će dobiti novac za rekonstrukciju stadiona na kojima igraju. Riječ je o Sarajevu, Željezničaru, Olimpicu, Slaviji, Zrinskom, Veležu, Leotaru, Širokom, Travniku, Čeliku, Rudaru, Borcu i Zvijezdi. Klubovi su birani na osnovu staža u Premijer ligi pa će tako najviše novaca dobiti oni koji najduže igraju u njoj.

Nakon ovih trinaest klubova, nešto novca podijelit će se i ostalim timovima koji su igrali u Premijer ligi. U prvom dijelu programa ovih trinaest timova dobit će po 89 hiljada eura koje će moći iskoristiti za obnovu travnjaka.

Obnova terena neophodna je Slaviji, Veležu, Zrinskom… i taj će im novac itekako dobro doći. Jer tereni na ovim objektima su više krompirišta no travnjaci. Posebice u jesenjim i proljetnim mjesecima. Međutim, kako postoje klubovi čiji su travnjaci u dobrom stanju, recimo, Čelik, Sarajevo ili Željezničar, ovi će klubovi novac moći usmjeriti u rekonstrukciju nekih drugih dijelova stadiona. Tako će, recimo, na Grbavici moći rekonstruirati svlačionice ili neki drugi dio zapadne tribine, na Koševu bi se mogao opremiti prostor za novinare i slično…

No, ono što je u cijeloj priči oko ovog projekta najzanimljivije jeste način na koji će se klubovima isplaćivati novac za građevinske radove. Naime, kako nam je potvrdio predsjednik NS BiH, Elvedin Begić, novac neće biti uplaćivan na račun ni Saveza niti klubova kako bi se onemogućile eventualne manipulacije.

Naime, novac je već obezbijeđen a NS je pripremio aplikacije za sve klubove. Kada im se dostavi dokumentacija, oni će u tačno predviđenom roku morati raspisati tender za radove za koje se odluče i onda, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, dokumentaciju dostaviti natrag u NS BiH.

Kad projekat bude odobren, podaci se dostavljaju UEFA-i koja novac uplaćuje na račun izvođača radova. Rokovi su striktni i ukoliko se radovi ne okončaju na vrijeme, klubovi mogu biti sankcionirani. Ovakav način finansiranja predviđen je da bi se preduprijedile eventualne zloupotrebe doniranog novca, da ne bi bio upotrijebljen za plaćanje kakvih obaveza, transferiranje igrača ili slično. Isto tako, kako se neko ne bi žalio, određen je i način biranja klubova, odnosno, dužina njihovog staža u Premijer ligi. Međutim, predviđeno je da se, ukoliko prvi dio projekta bude uspješno okončan, da se dio novaca izdvoji i za radove na stadionima, uslovno rečeno, manjih klubova pa bi i Budućnost iz Banovića ili neki sličan klub također mogao dobiti desetak hiljada eura. Aplikacije klubova trebale bi biti gotove i poslane u NS BiH do jeseni ove godine, tako da bi se sa radovima moglo početi već prvih proljetnih mjeseci.

Izvor: Slobodna Bosna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close