Poruka mira iz Sarajeva – go4peace!

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u razdoblju od 27. srpnja do 3. kolovoza 2014. organizirat će veliki internacionalni projekt “go4peace“ (gou for pis – idi za mirom) u kojem će sudjelovati oko 160 mladih iz 17 europskih država, kao i mladi iz SAD-a.

Mladi će tjedan dana živjeti zajedno, razgovarati o miru, jedinstvu, demokraciji i pomirenju. Kroz zajednički rad i iskustva jedni će druge poučavati i ukazivati na temelje mira i pomirenja. Istovremeno će zajedno pripremati mjuzikl „Streetlight“ (Ulično svjetlo) uz pomoć Međunarodna glazbeno-scenske skupine GenRosso (ĐenRoso) iz Italije.

Vrhunac projekta je izvedba mjuzikla „Streetlight“, 31. srpnja i 1. kolovoza u 19.30 sati u sportskoj dvorani Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u sarajevskom naselju Otoka, ulica Gatačka 8, gdje će mladi – budućnost Bosne i Hercegovine i budućnost Europe – poslati poruku mira.

Osim većeg broja crkvenih predstavnika, svoj dolazak je, između ostalih, potvrdila i g. Doris Pack, predsjedateljica Odbora za kulturu i obrazovanja i član izaslanstva za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, i drugi inozemni gosti kao i brojni diplomati i visoki politički, kulturni dužnosnici u Bosne i Hercegovini.

Voditelj Centra prof. dr. Šimo Maršić podsjeća da su ove 2014. godine oči Europe, ali i cijeloga svijeta, uperene u Sarajevo gdje je 28. lipnja 1914. ubijen austro-ugarski prestolonasljednik Franz Ferdinand što je bio neposredni povod za početak Prvog svjetskog rata. Napominjući da mladi Europe i svijeta uče i pamte Sarajevo i kao mjesto gdje je ispaljen hitac miru, a Bosnu i Hercegovinu najviše poznaju po nedavnom krvavom ratu i kao zemlju u kojoj su mir, demokracija i stabilnost na klimavim nogama, istaknuo je da Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, iako ranjena i slaba, želi pridonijeti mijenjanju takve slike o Sarajevu i o Bosni i Hercegovini te cijelom svijetu poslati poruku mira.

GenRosso International Performing Arts Group utemeljena je 1966. godine u Loppianu kraj Firence. Na Božić te godine Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta fokolara, daruje mladima gradića Loppiana crvene bubnjeve da kroz glazbu promiču poruke mira i sveopćeg bratstva te tako doprinose ostvarenju ujedinjenog svijeta.

Izvorna aktivnost skupine GenRosso od samih početaka proizlazi iz njihove kulturno-umjetničke zanimljivosti, iz internacionalnosti članova i osobnog zalaganja da u svakodnevnom životu ostvaruju vrednote koje promoviraju.

Kroz GenRosso je prošlo više stotina umjetnika i tehničara iz raznih država i s različitih kontinenata. Putuju i susreću raznovrsne kulture i tradicije a snimili su više stotina pjesama na različitim jezicima. Promiče razne projekte u cilju prevencije nasilničkog ponašanja mladih i mladenačkih tegoba, a u izravnom susretu s disciplinama: ples, pjesma, teatar, scenografija, svjetla, zvukovi, glazba. Svakoga jutra se lansira novo geslo, potkrijepljen kratkim ali upečatljivim iskustvom: don't-stop living, don't-stop loving, don't-stop giving (ne prestani živjeti, ljubiti, davati).
(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close