Porezna uprava FBiH nastavlja kontrolu poslovanja obveznika

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine nastavila je kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika. Posebno se fokusirala na inspekcijski nadzor objekata koji nemaju odobrenje za rad i angažiraju neprijavljene radnike te na kontrolu poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, saopćeno je danas iz te uprave.

Tokom 153 kontrole fiskalizacije obveznika, izvršene u proteklih pet dana u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko- neretvanskom i Livanjskom kantonu, inspektori su izdali 104 prekršajna naloga i izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu 167.900 KM zbog rada bez odobrenja nadležnog organa, rada ‘nacrno’, neplaćanja doprinosa, neposjedovanja fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa, neizdavanja fiskalnih računa.

Zapečaćena su 33 objekta i zatečeno je 28 neprijavljenih radnika.

Zbog uočene pojave nezakonitog rada, inspekcijski nadzor posebno je usmjeren na objekte koji nemaju odobrenje za rad nadležnog organa iako su za kontrolu rada bez odobrenja, kao i rada ‘nacrno’, nadležne inspekcije rada federalne i kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U broj od 153 kontrole uračunato je i 35 kontrola inspektora Porezne uprave FBiH izvršenih danas u Kantonu Sarajevo.

Zbog rada bez odobrenja nadležnog organa i zapošljavanja šest neprijavljenih radnika, zapečaćeno je 17 objekata, od kojih su tri uplatna mjesta kladionica „Formula“ (uplatno mjesto u ulici Envera Šehovića), „Sport Plus“, uplatno mjesto u ulici Ferhadija 19 i „Bh Play“, uplatno mjesto Bojnička 67.

Vlasnicima su uručeni prekršajni nalozi.

Na osnovu saznanja o hotelima, hostelima i pansionima, kao i drugim objektima koji nemaju odobrenje za rad, Porezna uprava FBiH je na području Međugorja, od 23. jula do 30. septembra, izvršila 103 kontrole.

Utvrđeno je da 40 objekata (hoteli, pansioni, sobe) nema odobrenje za rad nadležnog organa, zbog čega su zapečaćeni.

Uručen je 81 prekršajni nalog te izrečene kazne od 97.200 KM.

Do danas je otvoreno 29 objekata koji su ispunili zakonom propisane uslove a 11 je još zapečaćeno.

Kontrole su planirane i izvršene na osnovu prijava građana te obavještajno-istražnih podataka inspektora Porezne uprave, podataka iz službene evidencije aplikacije ISPF o ažurnosti dostavljanja dnevnih izvještaja za evidentirani promet na server Porezne uprave Federacije i realnosti iskazanih podataka o ostvarenom prometu.

Porezna uprava nastavit će kontrolu svih obveznika fiskalizacije na području FBiH bez obzira na to da li su neki od njih ranije kontrolisani.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close