Poplave širom Hrvatske-najgore se tek očekuje

Dio naselja na karlovačkom području danas ima maksimalni vodostaj jer se noćašnji vodni val Korane spustio nizvodno i dodatno razlio, a to je uzrokovalo i poplavu na karlovačkom pročistaču otpadnih voda te je on izvan funcije, pa ga otpadne vode zaobilaze i idu izravno u Kupu kao i prije gradnje pročistača.

 

Nakon sjednice gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako je u objektima pročistača sada 50 do 60 centimetara vode, zbog čega će i štete biti velike – od milijun dao deset milijuna kuna.

 

Jelić je rekao da su sadašnji vodostaji “takvi kakve ne bilježe ni knjige koje se o zbivanjima u gradu bilježe pet stotina godina”, ali i istakno kako su sve poduzete akcije pomoći i spašavanja bile vrlo dobro organizirane. Opća opasnost i dalje je na snazi, jer je cijeli prostor od Logorišta do Mostanja pod vodom.

 

Nudili smo evakuaciju stanovništva, ljudi su je uglavnom odbijali, istaknuo je. Onima koji su ostali u svojim kućama organizirana je dostava hrane i vode.

 

Kupa je sinoć za maksimalnog vodostaja bila na 844 centimetra, a danas u 11 sati je na 832 centimetra. Korana je s maksimalnih 845 pala na 836 centimetara.

 

Poplave su pogodile i sjever Hrvatske. Od jučer je pod vodom gotovo 85 posto Međimurske županije. Za područje najveće međimurske općine Nedelišće proglašena je opća opasnost. Sirene su na uzbunu zvonile u 5.30 sati, a kako je rekao načelnik općine Darko Dania, najkritičnije je u naseljima Črečan i Macinec, gdje se voda prelila iz potoka Zelina i poplavila cijelo središte mjesta.

 

Zbog obilne kiše koja pada već dva dana, s oborinskim i podzemnim vodama bore se mještani i sve mjerodavne službe u donjem i srednjem Međimurju, pojasu uz rijeku Muru, te okolica grada Čakovca.

 

Problemi su i u Trnovcu gdje se izlila Trnava, a grade se zečji nasipi kako bi se zaustavilo daljnje nadiranje vode. Bujica je odnijela dio pruge na samoj granici sa Slovenijom, pa je do daljnjega zatvoren međunarodni željeznički promet između Macinca i Središča ob Dravi u Sloveniji.

 

Velike probleme stvorila je noćas i Ilova, pritok Lonje – probila je nasip i poplavila mjesto Ilova u okolici Kutine.

 

U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom izvlače zaobalne vode i vraćaju u korito Kupe. Riječ je pumpi koja može povući tri stotine litara vode po sekundi. Kupa raste tri centimetra na sat, a vodeni val se tek očekuje. Na glavnoj cesti sagrađen je zečji nasip u duljini od 800 metara, a bude li potrebe poslijepodne, gradit će se još jedan u samom Letovaniću.

 

Na području Siska očekuje se da će se za desetak sati susresti vodeni val Kupom iz Karlovca i Savom iz Zagreba. Koliko će vode donijeti nitko ne može prognozirati. U pomoć je stiglo oko 450 pripadnika Hrvatske vojske. Pune se vreće s pijeskom. tanovništvu pomaže i Hrvatska vojska. Angažirano je ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga.

 

Na sjednici Stožera za obranu od poplava Sisačko-moslavačke županije direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako vodeni val po Kupi ide prema Sisku i sutra se očekuje u Letovaniću, a prekosutra u Sisku.

 

Ovu situaciju su izazvale obilne kiše, a situacija nije bila bolja ni u Sloveniji iz koje rijekom Savom vodnim valom idu prema Sisku. Kad se sretnu dva vodna vala – Save i Kupe – možemo očekivati veće vodostaje nego su bili u veljači, istaknuo je Plišić.

 

Građani optužuju da kanali nisu dovoljno očišćeni, a udruge zelenih kažu pak da su preočišćeni. Mi smatramo da su dovoljno očišćeni, jer da ti kanali nisu u dobrom stanju voda bi ostala izvan Kupe i Save, naglasio je Plišić.

 

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako smo, zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji i točnim informacijama iz Hrvatskih voda, u prednosti i neke stvari se ne odrađuju u zadnji čas. Nitko ne može obećati da voda neće prodrijeti, ali možemo obećati da ćemo svim silama nastojati izbjeći opću katastrofu, rekao je Ostojić. Zahvalio je i medijima na korektnom izvještavanju. Dodao je i da ni jedna evakuacija nije poduzeta, a da za nju nisu postojali stvarni razlozi.

 

Minisar je pohvalio napore tamošnjeg stanovništva. Letovanić i Žažina brane se kao da je tamo tisuću ljudi, istaknuo je.

 

Zbog izlijevanja rijeke Kupe od 12,.0 zatvorena je državna cesta Stari Farkašić-Stari Brod. U tom je području poplavljeno nekoliko vikendica.

 

Raste vodostaj Une. U Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će vodostaj još rasti. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja ulazi voda lagano ulazi kroz zidove.

 

Izvor : HRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close