Igračima je dosta Sušića, već su jednom tražili njegovu smjenu

ATMOSFERA u nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine u posljednjih godinu dana je sve  lošija, kako izgleda zbog čudnih poteza izbornika Safeta Sušića.

(Piše: Armin Hasanbegović – index.hr)
Foto: Hina

Od nekoliko izvora iz bosanske svlačionice Index saznaje da reprezentativci više ne žele Sušića na klupi. Razočarani su izborom igrača, lošim taktičkim odlukama i kako se može čuti katastrofalnim odnosom izbornika prema reprezentativcima.

Sukob igrača i Sušića počeo je prije godinu dana zbog Hajrovića…

Prema izvorima, sve je počelo još u rujnu prošle godine kada je Sušić igračima obećao da neće pozvati Izeta Hajrovića, nogometaša koji je najprije odabrao Švicarsku. Kada je vidio da kod Hitzfelda nema mjesta za njega, predomislio se i odlučio igrati za BiH.

Sušić ga je pozvao i time izazvao bijes u svojoj momčadi. No, bio je to očito samo početak problema odnosa  između izbornika i glavnih igrača. Iako je nakon pobjede u Litvi Sušić poručio kako će na Svjetsko prvenstvo u Brazil putovati oni koji su Bosni i Hercegovini donijeli povijesni uspjeh, samo tri mjeseca uoči natjecanja u momčad je počeo ubacivati i neke druge igrače.

… a nastavio se nezasluženim pozivima nećaku i Hadžiću

Nećaka Tina-Svena Sušića predstavio je kao zadnjeg veznog i ugurao u momčad za prijateljsku utakmicu s Egiptom u Austriji, a pozvao je i Anela Hadžića, igrača Sturma za kojeg je rekao da ga nije oduševio, ali da su mu ga “neki ljudi” preporučili. Iza “neki ljudi”, vjeruje svlačionica krije se Sead Sušić, Safetov brat, Tinov otac i Hadžićev menadžer. Njih dvojica su izgurali igrače koji su u reprezentaciji bili skoro desetljeće – Elvira Rahimića i Senijada Ibričića.

Dešavanja u Austriji dovela su do otvorenog sukoba između Sušića i igrača. Saznajemo da su se stariji reprezentativci pobunili jer su procijenili da Sušić pokušava u avion za Brazil ugurati igrače svog brata. Izbornik se dobro snašao u sukobu, u javnosti je govorio o potezima glavnih igrača te   skrenuo priču s poraza od Egipta i iznenađujućih poziva nećaku i Hadžiću.

“Da nas je bilo tko drugi vodio u Brazilu, glatko bismo prošli skupinu”

Nakon sukoba u Austriji došlo je do kratkotrajnog pomirenja, u želji da se BiH u što boljem izdanju predstavi svijetu u Brazilu. Mir je trajao sve do odlučujuće utakmice s Nigerijom kada je Sušić na teren izveo formaciju dotad neviđenu u povijesti nogometa.

 

“Vjerujte, da nam je bilo tko drugi bio izbornik na Svjetskom prvenstvu mi onu skupinu prolazimo bez problema. Ma, sami da smo se dogovorili kako ćemo igrati prošli bismo! Ispali smo samo zato što je protiv Nigerije stavio momčad koja nikad na treningu nije igrala zajedno, a pogotovo na utakmicama”, otkriva nam izvor iz bh. svlačionice, razočaran ponašanjem izbornika, za kojeg kaže da se BiH nije zahvaljujući njemu plasirala u Brazil, već unatoč njemu.

Igrači krive Sušića zbog čudne taktike za tri teška poraza. U dokvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Portugala u gostima (2:6), poraz u Zenici od Slovačke (0:1) i naravno poraz od Nigerije (0:1) zbog kojeg je ova zlatna generacije BiH debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu završila u grupnoj fazi.

Sušić je igračima u Brazilu rekao da odlazi, ali mu je propao posao u novom klubu

Index doznaje kako su razočarani igrači, nakon što su ispali sa Svjetskog prvenstva, u svlačionici razgovarali o Sušićevoj smjeni i svoje mišljenje prenijeli čelnicima Saveza. Doznajemo i da je Sušić igračima otkrio kako je utakmica protiv Irana njegova posljednja na klupi reprezentacije, ali kada mu je propao posao u novom klubu opet se okrenuo savezu.

A kada je Savez Sušiću ponudio novi ugovor prema kojem je najplaćeniji izbornik u čitavoj regiji s 25 tisuća eura mjesečno, neki igrači su se odlučili oprostiti od reprezentacije. Najprije Ibričić, zatim kapetan Spahić, a potom i Misimović.

Čeka li Lulića sudbina Zukanovića?

Međutim, saznajemo da bi taj popis mogao uskoro biti i duži jer su još neki uvrijeđeni posljednjim Sušićevim izjavama u kojima kaže da bi u mirovinu poslao pola momčadi koja je BiH odvela u Brazil, da aktualni reprezentativci trebaju biti sretni što su rođeni u BiH, te da će ozbiljno popričati s igračima koji su ga javno kritizirali. Znači li to da Senada Lulića, koji je izborniku ukazao na pogrešan izbor igrača i formaciju, čeka sudbina Ervina Zukanovića koji je zbog jedne puno blaže izjave ostao bez Svjetskog prvenstva? Dodajmo i da su igrači Sušiću uoči utakmice s Ciprom ukazali na to da griješi s taktikom, ali izbornika to nije spriječilo da odvede momčad u poraz, najsramotniji u povijesti reprezentacije.

Igrači, pak, žele izbornika koji će znati taktički posložiti momčad, izvući najbolje iz njih i pozivati najzaslužnije, a ne prema rodbinskim vezama. Žele i izbornika s kojim će komunicirati, a ne Sušića s kojim nemaju nikakav odnos. Na okupljanjima ne razgovara s igračima, ne zove ih u klub da se raspita kako im ide, a pogotovo ne razgovara s njihovim trenerima, tvrde nam. Takav odnos je jedan od razloga zašto je svlačionica za Sušićev odlazak.

Igrači smatraju da igraju za privatnu reprezentaciju Safeta i Seada Sušića

Ipak, najveći razlog za Sušićevu smjenu je taj što većina igrača posljednjih mjeseci smatra da igra za privatnu reprezentaciju Safeta i Seada Sušića, a ne za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Dosta nam je i amatera Sušića i njegovih igrača”, poručuje bh. nogometaš, koji je spreman svoje ime otkriti istog dana kada Sušić napusti klupu reprezentacije. Otkriva nam kako u reprezentaciji ima puno više “Sušićevih igrača” nego što to javnost zna.

Jedni igraju zbog “dogovora” sa Sušićima, drugi su daleko od reprezentacije jer ne pristaju na takve dogovore

Zapitajmo se kako su neki, za koje dio svlačionice misli da igraju nezasluženo, upali u reprezentaciju: Tino-Sven Sušić je dobio poziv kao zadnji vezni, a u dosadašnjih pet nastupa nije zaigrao ni blizu te pozicije. Anel Hadžić je razočarao Sušića u utakmicama u Sturmu, a nije ništa pokazao niti u reprezentaciji. Ipak, i dalje je siguran na Sušićevom popisu. Avdija Vršajević ima prednost ispred Mensura Mujdže?! Ognjen Vranješ je u reprezentaciji iako nema klub, a upravo je Sušić najmanje deset puta ponovio da neće pozivati igrače bez kluba. Hajrović kada nije igrao u Galatasarayu, igrao je u reprezentaciji, a sada kada igra u Werderu, ne igra u reprezentaciji?! Dodajmo da je Hajrović otkako je u reprezentaciji napravio dva transfera i da više nema potrebe da bude u Sušićevom izlogu. Sanjin Prcić, razočaran što nije dobio poziv za Brazil poručio je da neće igrati dok je Sušić izbornik, da bi u prvoj službenoj utakmici nakon Svjetskog prvenstva preko noći upao u prvih jedanaest?! Muhamed Bešić je bio u reprezentaciji prije tri godine i već se tada vidjelo da je jako kvalitetan. Međutim, iznenada je izbačen iz reprezentacije u koju se vratio tek za Svjetsko prvenstvo i to uz izjavu Sušića da samo on može čuvati Messija. U bh. svlačionici vjeruje da je za to razlog što je u svibnju napravio dogovor s obitelji Sušić, isto kao što mjesto među 23 reprezentativca već godinama ima Edin Višća, donedavni igrač turskog drugoligaša.

“S druge strane, ima onih koji nisu pristali na takve dogovore poput Muslimovića, Štilića, Cocalića, Ibričića, Zeca. Oni i da su najbolji igrači svojih liga ne bi dobili poziv”, otkrivaju nam nezadovoljni bh. reprezentativci i navode primjer jednog od njih koji je suigračima priznao da je u reprezentaciju upao preko Seada Sušića. Ipak, taj igrač iako mu je kasnije nanesena velika nepravda još uvijek nije spreman o tome javno progovoriti.

Kontaktirali smo i drugu stranu – obitelj Sušić. Safet se nije javljao na naše pozive, Sead odbija razgovarati s nama, a njegov mlađi sin nam je poručio da Sead nije menadžer nikome iz reprezentacije, te da je imao potpisan ugovor samo s Adnanom Zahirovićem prije dvije godine. NSBiH, po običaju, nije odgovorio na naš upit.

NS BiH razmišlja o smjeni Sušića, moguć povratak legendi u momčad kad Sušić ode

Za kraj smo ostavili i dvije dobre vijesti za istinske navijače reprezentacije BiH. Saznajemo da Izvršni odbor, ipak razmišlja o Sušićevoj smjeni, te da su se najmanje dvojica od trojice legendarnih igrača koji su se oprostili nakon Brazila spremni vratiti u reprezentaciju kad Sušić ode.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close