-TopSLIDEBiHPolitika

Ponovo na dnu: BiH najgora u regionu po indeksu percepcije korupcije

BiH se nalazi na 108. mjestu liste Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2023. godinu koju svake godine objavljuje organizacija “Transparensi internešnel”.

Bosna i Hercegovina zauzima najgore mjesto u regionu po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije  (Corruption Perception Index – CPI) koji je objavio Transparency International (TI), a postala je i druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji.

Samo Rusija ima lošiji rezultat od BiH, koja ove godine ima ocjenu 35, na skali od 0 (najgori) do 100 (najbolji rezultat). Iako je BiH dobila za jednu ocjenu više nego prošle godine, nazaduje u odnosu na sve prethodne godine, te ovaj rezultat i dalje drži BiH na dnu regiona i na 108. mjestu u svijetu od 180 zemalja.

Prema objavljenim podacima, CPI u BiH za prošlu godinu iznosi 34 od 100.

Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine je na sektoru pravosuđa, kao ključni razlog ovakvog stanja za Bosnu i Hercegovinu u izvještaju TI navodi se disfunkcionalna vladavina prava, sveprisutna korupcija u uslovima opšteg demokratskog nazadovanja i udara na slobodu medija i civilno društvo koji nadziru rad vlasti i igraju važnu ulogu u otkrivanju i suzbijanju korupcije.

“Za ovo posljednje „najzaslužnije“ su vlasti u Republici Srpskoj koje su pojačale napore da ućutkaju kritičare kroz kriminalizaciju klevete i niz zakona kojima se nastoji suzbiti sloboda medija i djelovanje organizacija civilnog društva. Pored toga se dodaje da će Zakon o imunitetu RS, ako se usvoji, biti dodatni udarac na već oslabljenu vladavinu prava, jer će onemogućiti procesuiranje visokih zvaničnika za korupciju koji se gotovo nikako ne procesuiraju zbog katastrofalnog stanja pravosuđa u cijeloj BiH”, navode iz TI BiH.

Ističu da se u regionalnom izvještaju navodi  da su pravosudni sistemi Bosne i Hercegovine i Srbije uglavnom nesposobni goniti i sankcionisati javne zvaničnike koji zloupotrebljavaju svoj položaj, a ovo potvrđuju i podaci koje TI BiH objavljuje svake godine, gdje imamo porazne rezultate kada je u pitanju broj podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju.

“U prošloj godini imali smo i niz oslobađajućih presuda visokim zvaničnicima za krupne korupcijske afere poput Bobar banke i Energolinije, gdje za višemilionsku štetu po javni interes na kraju niko nije odgovarao. Takođe, niz afera u bosanskohercegovačkom pravosuđu i istrage protiv nosilaca najvažnijih pravosudnih funkcija dodatno su potkopali povjerenje javnosti, što su potvrdila i istraživanja koje je proveo TI BIH, gdje preko 40 odsto građana korupciju najviše vidi u pravosuđu, a koje ima ključnu ulogu u borbi protiv korupcije. Reforma pravosuđa na kojoj se dugo insistira potpuno je blokirana od strane ključnih političkih partija, a nedavne izmjene Zakona o VSTV-u nisu još osigurale integritet sudija i tužilaca, jer je ova institucija priznala postojanje problema prilikom primjene novih ovlašćenja koja se tiču provjere imovinskih kartona”, objavio je Transparency.

“Umjesto jačanja nezavisnosti i efikasnosti tužilaštava i sudova, na sceni imamo sistemske napore urušavanja ključnih institucija, procesuiranje na osnovu političkih direktiva i interesa, dok neformalne interesne mreže unutar pravosuđa odgovornost i račune polažu politici i organizovanom kriminalu, a ne građanima, izjavila je Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH.

Prema podacima na zvaničnoj internet stranici organizacije, najbolje rangirane zemlje su Danska sa indeksom 90, te Finska i Novi Zeland sa ostvarenim indeksom 87. Na samom dnu se nalaze Južni Sudan i Sirija sa indeksom 13, te Somalija sa ocjenom 12.

Region sa najvišim prosječnim indeksom je Zapadna Evropa, čiji CPI u prosjeku iznosi 66. “Najgori” regioni su Podsaharska Afrika sa prosječnim CPI 32, te Istočna Evropa i Centralna Azija, gdje se ubraja i BiH, sa prosječnim CPI od 35.

Kada se radi o drugim dijelovima Balkana, Srbija je na 104. mjestu sa CPI od 36, Crna Gora na 63. mjestu sa CPI od 46, Hrvatska na 57. mjestu sa CPI od 50, Sjeverna Makedonija na 76. mjestu sa CPI od 42, Slovenija na 42. mjestu sa CPI 56, dok je Albanija na 98. mjestu sa CPI od 37. Na listi se odvojeno navodi samoproglašeno Kosovo, koje je na 83. mjestu sa CPI od 41.

(Mondo)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close