Poništen tender za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu

Početak izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu ponovo je prolongiran, jer je poništen tender za izvođača građevinskih radova, potvrdila je Srni portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Prema njenim riječima, Upravni odbor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odluku o poništenju tendera donio je 31. oktobra zato što su ponude prevazilazile okvir budžeta planiranog za izvođenje radova od 56 miliona KM.

Očekuje se da će novi tender za građevinske radove biti raspisan sredinom novembra, a evaluacija ponuda mogla bi da bude izvršena u januaru naredne godine.

Prema procjenama, novi zatvor koštat će oko 77 miliona KM, a novac za završetak ovog projekta u potpunosti je obezbijeđen.

Projekt će najvećim dijelom biti finansiran iz donatorskih i kreditnih, a djelimično i iz domaćih sredstava, s tim da će se kreditna sredstva koristiti isključivo po potrebi.

Troškove izrade projekta finansirala je Evropska unija. Novi projekt predviđa objekt dvostruko veće površine od onog koji je ranije planiran. Površina je povećana jer evropski standardi zahtijevaju princip jedan zatvorenik-jedna ćelija.

U budžet opštine Istočna Ilidža na ime renti i uređenja građevinskog zemljišta do sada je isplaćeno milion i po konvertibilnih maraka. U prethodnom periodu urađena je moderna saobraćajnica kroz naselje. Izgradnja objekta donijet će dugoročnu dobrobit stanovništvu, od zapošljavanja u samom objektu do angažovanja lokalnih firmi i preduzeća na njegovom opsluživanju.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close