U BiH je kriza morala i mnogi građani su ugroženi

U Bosni i Hercegovini je vrlo složena situacija kada je u pitanju moralno-socijalni sistem. Kriza je morala i ugroženi su mnogi građani BiH. Politika ne može ignorirati toliku sirotinju i nezaposlenost, posebno kada su u pitanju mladi – kazao je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Na konferenciji za medije u Sarajevu iznio  je osnovne pravce razgovora na završenom zasjedanju Biskupske konferencije (BK) BiH, gdje su osim oblasti Crkve dotaknuta mnoga pitanja vezana za aktuelnu socijalnu i političku situaciju u BiH.

Kardinal Puljić naglašava zaključak BKBiH da u BiH nije završen povratak, a ni uspostavljeni uvjeti za opstanak ljudi.

– Nisam zadovoljan jer su mnoge stvari tako čudno nedorečene u našem društvu. Očekujem od domaćih političara i međunarodne zajednice da se konačno odgovornije postave prema ključnim problemima u BiH – kazao je.

Također je ukazao i na neprovođenje međunarodnih ugovora u BiH, akcentirajući ugovor sa Svetom Stolicom potpisan još 2006. godine zbog čega je onemogućena provedba mnogih aktivnosti kao što je pitanje pastorale u zatvorima i dušebrižništva u bolnicama, ali i školstva, zdravstva, restitucije i vjerskih praznika.

– Ne možemo kao biskupi ne biti zabrinuti ako mladi nemaju posla i žele bježati odavde ili ako je toliko samoubistava u BiH. Ne možemo gledati kao da je to normalno. Mi moramo naučavati moralna načela i socijalni nauk Crkve i ne možemo zašutjeti kada vidimo da su mnogi obespravljeni. Stranka ne može biti jača od države i to se ovdje mora mijenjati – potcrtao je kardinal Puljić.

Predsjednik BKBiH banjalučki biskup mons. Franjo Komarica podvlači da Katolička crkva u velikom dijelu BiH ne postoji, ocijenivši to tragičnim i dramatičnim. Navodi da je postalo normalno da u dijelovima BiH nema katolika, te da Crkva na to ne može nikako šutjeti.

– Prije mjesec dana sam u Bratislavi na Vijeću europskih biskupskih konferencija rekao kakva je situacija u BiH,  a biskupi su izrazili zabrinutost i pozvali na odlučnije zalaganje za ravnopravnost katolika koju nemaju u mnogim krajevima BiH – istaknuo je on.

Biskup Komarica također je ukazao na brojne propuste u popisu stanovništva u BiH, ocjenjujući da se mnogi ljudi nisu mogli popisati jer su istjerani iz svojih domova. Naglasio je da je Crkva u tom slučaju nemoćna, te poručio da se na temeljima nepravde ne može graditi pravedna država.

– Politika i političar ne može biti robovlasnik društva, a da svi ostali robuju njihovim uskim interesima. Ovdje se radi o mnogim obespravljenim ljudima u BiH koji ne pripadaju nijednoj stranci – naglasio je on.

Zaključio je da je u BiH potrebno više pravde, čovjekovog dostojanstva i ljudskih prava koja se trebaju primjenjivati na djelu. Naglašava da je to posao parlamenata i svih javnih radnika te da Crkva ne može preuzeti posao političara.

Prvog dana zasjedanja BKBiH s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto koji je dao poticaj da sve crkvene strukture budu ujedinjene u crkvenom zajedništvu uz ocjenu da ono čini evanđeosku poruku učinkovitom.

(FENA/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close